Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

L och KD har tappat fotfästet om Israel

Foto: ZOOM 77 / AP
Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Liberalerna framstår som desperata när det föreslår att Sverige ska följa Trumps exempel och flytta ambassaden till Jerusalem.

Nej, Sverige ska inte göra gemensam sak med högernationalister som Trump och Bolsonaro och flytta ambassaden i Israel till Jerusalem. De krisande Liberalerna har tappat omdömet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Med mardrömssiffror i opinionsmätningarna och en partiledare på väg ut är det gungfly under Liberalerna. Partiet jagas av anklagelser om svek efter att ha släppt fram Löfven som statsminister. Vad passar då bättre än att ta öppen strid med S om utrikespolitiken, som ju inte omfattas av Januariöverenskommelsen?

Sagt och gjort. Inför den årliga utrikesdebatten i riksdagen på onsdagen gick Liberalerna ut och krävde att Sverige ska flytta ambassaden i Israel till Jerusalem. Därmed sällar sig L till KD och SD, som redan driver frågan.

Plötsligt framstod Margot Wallström (S) som den sansade rösten inom utrikespolitiken. Hon läste upp en överraskande balanserad utrikesdeklaration med löfte om en demokratioffensiv, tydligt EU-fokus och en illa dold reträtt från det vettlösa kärnvapenförbudet.

Wallström fick påminna Fredrik Malm (L) om att det var alliansregeringen som under Sveriges EU-ordförandeskap år 2009 lyckades ena unionen om en gemensam hållning till Jerusalem. Det är alltså denna enighet som Liberalerna nu vill riva upp.

Få länder har velat följa efter Trumps USA

Det är märkligt på så många sätt. Liberalerna brukar värna om EU som utrikespolitisk aktör - inte vilja undergräva unionen. 

Sällskapet är också minst sagt uppseendeväckande. Det var USA:s president Trump som tog initiativet och flyttade USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem i maj förra året. Draget möttes av en skur av internationella fördömanden och få länder har velat följa efter. Guatemala är ett av få undantag. Paraguay tog också steget, men ångrade sig sedan. 

Efter att högernationalisten Bolsonaro vann presidentvalet i Brasilien har landet flaggat för att följa Trumps exempel, liksom lilla Honduras. I EU-kretsen har flera forna östländer flörtat med tanken på ambassadflytt, men än så länge har de hållit sig till EU-linjen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel sägs ha engagerat sig aktivt för att förhindra utbrytningsförsök från enskilda länder.

Om Liberalerna får som de vill ska Sverige alltså undergräva detta samförstånd - och göra gemensam sak med krafter som man annars utmålar som hot mot demokratin.

L och KD lider av en osund Israelfixering

Sakfrågan då? Självfallet kommer stora delar av Jerusalem att förbli Israels huvudstad. Men även palestinierna har legitima anspråk på den heliga staden. I väntan på en tvåstatslösning, där Jerusalems speciella ställning avgörs, bör omvärlden ha kvar sina ambassader i Tel Aviv. Det är särskilt viktigt i ett läge där Israel har en nationalistregering som driver på bosättarpolitiken i Jerusalem.

Det finns rimlig kritik att rikta mot den rödgröna Israelpolitiken. Men dit hör inte det faktum att Sverige håller fast vid EU-linjen om Jerusalem och vägrar dansa efter Trumps pipa. 

Liberalerna och Kristdemokraterna har tappat omdömet. De borgerliga småpartierna lider av en osund Israelfixering som saknar alla nyanser.

 

Läs också: Margot Wallström måste höja rösten mot Palestinas ledare