Den som spar hon har. Foto: / PPM
Den som spar hon har. Foto: / PPM
Ann-Charlotte Marteus

Kvinnor, ta kommando över er pension

Publicerad

Kvinnor måste se om sitt hus. Annars kan de få ett påvert liv som pensionärer.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det sägs ibland att unga beter sig som om de tror att de är odödliga. Men ännu mer overklig än döden är nog tanken på att den unga en dag, med lite tur, kommer att bli en åldring.

Och det tillhör ungdomens privilegium att tro att man har all tid i världen att korrigera för eventuellt dåraktiga vägval. Men ju äldre man blir, desto mer snopen blir man. Insikten infinner sig så sakteliga att ens handlingar kan leda till konsekvenser som inte är förhandlingsbara. Man kan inte springa ifrån dem. Man kan inte reklamera dem. Det här blev ens lott.

Många kvinnors lott är att få en låg pension. Det kan förstås bero på händelser utanför vederbörandes kontroll. Ibland har man inte möjlighet att göra några vägval, man blir överkörd av livet, tidsandan, tillfälligheter.

Man kan förstås klaga på strukturer och på pensionssystemet. Men det är föga troligt att staten överger grundidén att pensionen ska vara en följd av den mängd pengar man betalat in till systemet.

Mer konstruktivt för de kvinnor som fortfarande jobbar är att själv försöka påverka sin pension.

 

Överför hans premiepension

Vill man nyttomaximera, skaffar man sig förstås ett arbete med högsta möjliga lön. De flesta vill emellertid ha ett jobb där de trivs, först och främst. Men man bör ändå se till att ligga i löneförhandlingar och kanske byta arbetsplats då och då för att få upp lönen.

Kvinnor tjänar generellt mindre än män, delvis för att de jobbar i (kvinnodominerade) låglöneyrken. Och de kvinnor som skaffar barn väljer inte sällan att gå ner på deltid under ett antal år. Det sänker pensionen. Om man är gift bör man därför se till att bli kompenserad för inkomstbortfallet av sin äkta hälft. Hen kan exempelvis föra över sin premiepension.

Det arrangemanget ska man se till att få gjort på studs, medan man jobbar deltid. Inte skjuta upp! Det rådet ger Monica Zetterwall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten: "Varför? Jag har träffat alldeles för många kvinnor som har förlitat sig på sin mans höga inkomst/pension och som sedan har skilt sig", skriver hon på Pensionsmyndighetens hemsida.

Småbarnsmödrar bör med andra ord hoppas på det bästa, men förbereda sig för det värsta. För när premiepensionspengarna väl har förts över kan de inte tas tillbaka, oavsett hur eftertryckligt man skiljer sig.

 

Vabba smartare

För sambos går inte PPM-överföringar för sig. Då bör man i stället se till att den heltidsarbetande partnern sätter över pengar på ett privat sparande, skrivet på den deltidsarbetande. Då är det också "bytt är bytt..." som gäller.

Själva föräldraledigheten gör kvinnor förstås klokt i att dela på - liksom vabbandet. Enligt en studie av Ifau leder mycket vabb nämligen till lägre lön senare i livet. Ju mer man vabbar desto större blir effekten.

För att få en så bra pension som möjligt ska man dessutom jobba så länge det går. Den som har ett fysiskt bekvämt jobb ligger bra till. Sliter man i vården, exempelvis, kan det vara tuffare. Därför ska man ge sig sjutton inte slita ut sig. Man ska ta hand om sin kropp - ingen annan kommer att göra det - samt använda de hjälpmedel som finns och kräva fler om det behövs.

En kvinna av i dag kan mycket väl få ett pensionärsliv som sträcker sig över många decennier. Se till att spara lite guld att kanta det med.

 

Läs också:

Du är inte vald till moraltant, Löfven

Sopiga fakta för kvinnor

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag