Regeringen bjuder in till pressträff. En minister visar bilder på vad hen föreslår, men journalister kan inte ställa klyftiga frågor eftersom själva grunddokumenten inte finns på plats.
I bästa fall läggs lagrådsremissen eller lagförslaget ut på nätet några timmar senare. I bland dröjer det en dag, eller två.
Följden blir att den intresserade allmänheten ofta får en väldigt PR-anpassad bild av regeringens politik. På kort sikt kan det gagna regeringen, men i längden är det att lägga ut spikmattor på den egna vägen.
Har människor läst och hört budgetnyheten med rubriken ”bostadsbidragen höjs” blir de besvikna när i verkligheten får lägre bidrag, eller inget alls.
Det hände redan på slutet av 1980-talet. S-regeringen Ingvar Carlsson höjde ersättningen för en liten grupp, men sänkte eller tog bort den för desto fler. Anslaget för bostadsbidrag krympte påtagligt.
Den informationen nådde inte ut på bred front när redaktionerna i nyhetshetsen tagit fasta på vad regeringen valde att berätta om i pressmeddelande.
Det har inte blivit bättre sedan dess. Tvärtom.
Att försöka snurra upp journalister för att sätta regeringens egen bild av sina förslag är PR-arbete av sämsta slag. Det lika smart som att kissa i byxan för att bli varm.
Expressens ledarsida har tidigare kritiserat Magdalena Andersson och hennes regering för att smussla med lagförslagen.
Då applåderade moderata riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard i sociala medier. Liksom kristdemokratiske tjänstemannen Henrik Hall.
Nu är hon migrationsminister och han sakkunnig i regeringens samordningskansli. Och regeringen Kristersson smyger med lagrådsremisser och propositioner på precis samma vis som S-företrädarna.
I början av februari höll justitieminister Gunnar Strömmer (M) en pressträff om att det ska bli straffbart att delta i en terroristorganisation. Med presentationsbilder. Utan själva lagrådsremissen.
Folkrättsprofessor Mark Klamberg häpnade på Twitter:
”En del journalister verkar ha rapporterat färdigt, texter upplagda i mediekanaler, hur kan man göra det om inte remissen är tillgänglig?”
Förre socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) svarade: ”Har noterat samma problem senaste veckorna.”
Senaste veckorna! Det var lika illa redan under Magdalena Andersson. Men dessa självsvåldiga fasoner har brett ut sig, år efter år.
Med tanke på hur de borgerliga partierna genom åren anklagat Socialdemokraterna för maktfullkomlighet borde de bryta denna sorgliga trend.
Regeringen Kristersson borde stå för den transparens och öppenhet som Sverige predikar om utomlands.
Att försöka snurra upp journalister för att sätta regeringens egen bild av sina förslag är PR-arbete av sämsta slag. Det lika smart som att kissa i byxan för att bli varm.
I en god demokrati inser alla politiker att välinformerade väljare gör klokare val än felinformerade.