Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristersson kommer aldrig att vinna arga leken

Foto: LISA MATTISSON
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna och Ulf Kristersson har stora problem att hitta sin oppositionsroll i skuggan av ett växande SD. Den vuxne i rummet är en bättre målbild än argast i landet. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vi minns alla hur det lät före valet 2018. Moderatledaren Ulf Kristersson försäkrade gång på gång att han inte skulle ”samarbeta, samtala, samverka eller samregera med SD”. Efter valet kom liknande garantier för att lugna tvehågsna liberaler och centerpartister. 

Det fanns inte på kartan att Moderaterna i regeringsställning skulle förhandla med SD. På något underligt sätt förväntades SD bara bjuda alliansen på makten utan några krav på motprestationer. Alla som ifrågasatte trovärdigheten i det upplägget viftades bort med påtaglig irritation från den moderata staben.

Ett år har gått sedan dess. Nu har Kristersson haft ett första möte med Jimmie Åkesson med motiveringen att svensk politik har förändrats i grunden. Onekligen är det så.

Det blir närmast svansen som viftar på hunden

Ärlighet är alltid att föredra framför dimridåer. I det ljuset är det välkommet att Moderaterna nu är öppna med sitt regeringsalternativ. 

Problemet är inte att partier samarbetar med varandra i riksdagen; det tillhör normalt parlamentariskt arbete. Det som bekymrar är vad SD kommer att kräva den dag partiet utgör regeringsunderlag.

SD tävlar nu med S om positionen som Sveriges största parti. Moderaterna ligger långt efter i opinionsmätningarna och KD har sjunkit ihop som en sufflé på sistone. Hur kommer en Kristersson-ledd regeringen att se ut om de trenderna står sig? Det blir närmast svansen som viftar på hunden om stödpartiet SD är lika stort eller större än regeringen.

Såväl Moderaterna som Socialdemokraterna har hamnat i mardrömslika roller efter valet. S har visserligen behållit makten, men mals nu ner av januariavtalet. M är minst lika obekväma i oppositionsrollen. 

Partiet är ständig tvåa på bollen och dras i släpvagn efter Ebba och Jimmie. KD-ledaren var först med ett lunchmöte med Åkesson i somras. Nu hakar Kristersson på. SD var först med att begära misstroendevotum mot justitieminister Morgan Johansson (S). Sedan hakade M på. 

En S+M-regering hade varit betydligt bättre

Även i sakfrågorna märks en liknande tendens. Moderaterna går bakåt i klimatpolitiken och kräver sänkt bensinskatt. På samma sätt har M plötsligt blivit väldigt kritiskt till public service i ett slags anpassning högerut.

För båda de statsbärande partierna hade en S+M-regering varit en betydligt bättre lösning än dagens ideologiska vilsenhet. Det hade dessutom varit oändligt mycket bättre för Sverige. 

I brist på det alternativet bör Moderaterna fokusera på att växa som parti och hitta en fungerande oppositionsstrategi. Att skrika högst och hota med misstroendevotum i tid och otid kommer knappast att vara ett vinnande koncept. Då kan väljarna lika gärna rösta på originalet - SD - som kopian.

Moderaterna bör i stället satsa på att vara de vuxna i rummet. Tids nog kan det vara en egenskap som väljarna värdesätter.


Ulf Kristersson om mötet med Jimmie Åkesson:

Ulf Kristersson har haft möte med Jimmie Åkesson och vi fick en pratstund med moderatledaren efteråt om varför det här mötet äger rum just nu.

...och Jimmie Åkesson om mötet med Ulf Kristersson:

På onsdagen träffades Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett första möte tillsammans.