Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristdemokraterna, ett offer för valmygel

Foto: Jens L'Estrade

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Välkomna till Sverige i september nästa år, alla internationella valobservatörer från OSSE. Här är valfusket på kommunal nivå förhållandevis utbrett och metoden går under namnet "valkretsindelning".

Detta myglande är inget unikt för Sverige. Det tillämpas i demokratier och i låtsasdemokratier över hela världen. Fingerfärdiga politiker har under historien sett till att maximera sina röster och säkerställa maktinnehavet genom att fixa nya gränser på kartan.

Inom statsvetenskapen kallas fenomenet för gerrymandering efter Elbridge Gerry som var guvernör i Massachusetts. Inför valet till delstatens senat 1812 plockade han fram pennan och ritade nya valkretsar. En av valkretsarna konstruerades så att hans politiska motståndare Federalisterna skulle rymmas där, medan övriga valkretsar skulle vinnas av hans eget parti.

Inte sysslar ärliga svenska politiker med sådant här utstuderat mygel? Jodå. Moderaterna i Vellinge hade före valet 2010 egen majoritet.

Förutom att denna lilla skånska M-styrda kommun har en förmåga att ge sina kommunalråd svindlade löner så svindlar de också väljarna.

Moderaterna införde tre valkretsar i kommunen - och simsalabim - de kunde trots att de fick 49,8 procent av rösterna få 55 procent av platserna i fullmäktige!

Valkretsindelningen i svenska kommuner gynnar i regel stora partier på små partiers bekostnad.


Det utgör också en förklaring till varför detta absurda inslag i det svenska proportionella valsystemet kunnat fortleva. Socialdemokrater eller Moderater har inte direkt sprungit bena av sig för att få till en ändring, de har ju tjänat på systemet.

Statsvetarprofessorn Henry Bäck har räknat på saken och det allvarliga resultatet har inte fått den uppmärksamhet det förtjänar.

Varför styr de rödgröna i Sveriges näst största städer, Malmö och Göteborg? För att de fick flest röster, skulle ha varit det demokratiskt önskvärda svaret. Men vore det inte för valkretsindelningen i respektive kommun så hade de rödgröna inte fått egen majoritet, konstaterar Bäck.

Och ju fler valkretsar en kommun har desto större blir orättvisan. Stockholm med flest - sex stycken - är i det perspektivet Sveriges mygelkommun nummer ett. M fick tre extra mandat i fullmäktige än vad den totala röstandelen motiverade. S fixade två mygelmandat, medan stackars KD förlorade tre platser.


Och därför är det inte så märkligt att KD var det parti i Stockholms stadshus som i förra veckan protesterade högljutt mot att valnämnden behåller de gamla valkretsarna. I valet 2010 krävdes det 18 705 röster för KD för att få ett mandat. Det är omkring fyra gånger fler än de 4 652 röster som krävdes för att MP skulle få en stol i stadshuset.

I riksdagsvalet finns ett system med utjämningsmandat för att göra valet rättvist. Det måste också införas på kommunal nivå så att varje röst blir lika mycket värd.

När kommer propositionen om kommunala utjämningsmandat, demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP)? Lilla Folkpartiet tillhör ju dessutom förlorargänget.