Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krisen kräver mer än bara gränskontroller

Inrikesminister Anders Ygeman, S, har länge hävdat att gränskontroller inte behövs. Men på torsdagen tvärvände regeringen i frågan.
Foto: Sanna Dolck

Gränskontroller minskar troligen inte söktrycket mot Sverige. Men regeringen köper sig i bästa fall tid att lägga fram ett nytt krispaket.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Glappet mellan retorik och praktik hos regeringen har vuxit sig större för varje dag som har gått under flyktingkrisen. Ministrar har varnat för systemkollaps, förklarat att läget är ohållbart och att gränsen är nådd.

Ändå har inget hänt. Dagar och veckor har gått utan att regeringen har kommit med några konkreta åtgärder för att häva det ohållbara läget. Tvärtom har strömmen av asylsökande slagit nya rekord den senaste tiden. Och i tomrummet har oppositionen hållit presskonferenser och tagit initiativet.

Beskedet på onsdagskvällen att Sverige nu inför gränskontroller framstår som improviserat i all hast. Varken Migrationsverkets generaldirektör, dess operativa chef eller någon representant för polismyndigheten flankerade inrikesminister Anders Ygeman, S.

I sämsta fall är det ett desperat försök att visa handlingskraft i brist på andra idéer. I bästa fall är beslutet ett första steg i en genomtänkt strategi för att återvinna kontroll över situationen.

■■ Inte minst kravet på att färjebolagen nu ska upprätta giltiga passagerarlistor med hjälp av ID-kontroll skulle kunna köpa viktig tid åt regeringen. Det förslaget har flera gånger framförts på Expressens ledarsida de senaste dagarna. I Finland har motsvarande krav på färjetrafiken över Östersjön haft stor inverkan på flödet av asylsökande.

Gränskontroller är ett trubbigare instrument. Det ger oss tveklöst bättre verktyg att kontrollera vilka som reser in i Sverige. Enligt såväl gränspolisen som Migrationsverket kan det vara lika många som tar sig in dolt i Sverige som kommer hit öppet för att söka asyl. Det är en ohållbar och potentiellt farlig situation.

Men sannolikt kommer det att röra sig om kontroller av stickprovskaraktär, vilket rimligen bara leder till förnyade försök att ta sig över Öresundsbron för den som vill komma in i Sverige illegalt. Dessutom innebär gränskontroller att transitflyktingar som är på väg till Finland och Norge kan komma att söka asyl i Sverige i stället.

Det är därför svårt att tro att gränskontroller i sig skulle minska söktrycket mot Sverige. För svensk del vore det mycket mer effektivt om Danmark skulle utöka sina poliskontroller och hänvisa asylsökande tillbaka till Tyskland om de inte önskar söka asyl i Danmark.

Regeringen måste därför snarast återkomma med en ny, kraftigt åtstramad asylpolitik som gör skillnad även när det gäller antalet människor som söker sig till Sverige. Runt om oss skärper land efter land sin migrationspolitik. Det innebär att varje dag som går är en förlorad möjlighet.

■■ Miljöpartiet måste genast lämna regeringen. Därefter måste Socialdemokraterna och Moderaterna sätta sig ner och komma överens om villkor som drastiskt minskar Sveriges attraktionskraft som mottagarland. Det är det enda sättet att kunna klara upp den krissituation som landet befinner sig i. 


Läs också: 

KD är opålitliga i flyktingfrågan


Följ Expressen ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.