Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriminella ska inte vårdas hemma hos mamma

Polisavspärrningar utanför huset i Täby där en 19-åring knivmördades i januari. En 16-åring är misstänkt för mordet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Hemmets härd.
Foto: OKÄND

Två personer kanske hade levt i dag, om några gängkriminella tonåringar hade fått sluten ungdomsvård i stället för vård i hemmet. Det är hög tid att ändra påföljderna för unga brottslingar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En 16-åring dömdes förra året för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott, men konsekvensen blev bara vård i hemmet. Därmed kunde han gå på fest några veckor senare – en kväll som slutade med att en 19-åring mördades. Polisen misstänker att 16-åringen är en av gärningsmännen. Det är inget mindre än en skandal som SvD:s granskning av de kriminella gängen på Järvafältet har satt ljuset på. 

Några år tidigare var en annan 16-åring hemma i Tensta över sommaren. Trots att han hade dömts till sluten ungdomsvård fick han under en period insatser i hemmet.  Drogpåverkad körde han en motorcykel i hög fart – rakt in i en folkmassa. En 13-årig flicka blev påkörd och dog. 

Om dessa två 16-åringar hade suttit inlåsta, som de borde ha gjort, hade två andra kanske levt i dag. 

Gängkrig mellan ”Shottaz” och ”Dödspatrullen”

20 unga män – den äldsta är 24 år – styr de kriminella gängen som ligger bakom vågen av mord och skjutningar på Järvafältet. De har varit kända av socialtjänsten sedan barnsben. En av dem var inte mer än elva år när han omhändertogs för första gången. Flera av dem har fått vård hemma hos mamma.

Tanken är att vård enligt LVU i det egna hemmet ska fungera som utslussning, efter att den unge har bott på ett HVB- eller SiS-hem. Men socialtjänsten har uppenbarligen kunnat använda det lite efter eget skön, kanske som en billig insats att ta till när inget annat har hjälpt.

Ingen kan ju rimligen tro att en gängkriminell tonåring kommer att sluta med brottsligheten, om han inte ens behöver byta miljö och bryta med sitt umgänge. Och varför skulle föräldrar, som tappade kontrollen över sina söner redan innan de kom i puberteten, plötsligt återfå auktoriteten när sönerna är 16 år och våldsvana?

Barnperspektiv hindrar insatser för unga brottslingar

Till SvD säger chefen för ungdomsenheten i Rinkeby-Kista att ”LVU är egentligen inte tänkt som ett straff. Den ska skydda ungdomen, inte omgivningen”.

Det är ett uttalande som sätter fingret på problemet. Den svenska inställningen är att barnperspektivet ska genomsyra allt. Beslutfattarna har inte föreställt sig att 16-åringar ska mörda. Men i Järva finns det till och med ett uttryck för det: ”Att brösta en fyra för att bli en hundragubbe”. Det betyder att man är villig att ta fyra års sluten ungdomsvård för mord, för att bli en fullvärdig gängmedlem när man kommer ut.

I november vädjade rikspolischef Anders Thornberg till justitiedepartementet om hjälp att stoppa återväxten till gängen. Han vill att man utreder om Kriminalvården kan få ansvar för minderåriga som begår brott.

Det kan inte vara socialtjänstens sak att ta hand om yrkeskriminella. Sverige måste överväga att införa särskilda ungdomsfängelser.


Läs också: Stäng svängdörrarna för unga kriminella

Fotnot: I tv-spelaren visas Ledarsnack om skjutningarna med Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet.