Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminella gäng tjänar på jobbinvandringen

Reglerna för arbetskraftsinvandring i Sverige utnyttjas systematiskt av den organiserade brottsligheten, visar en ny rapport.Foto: SAEED AHMAD / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Den närmast fria jobbinvandringen till Sverige verkar vara viktigare än kampen mot den organiserade brottsligheten. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Reglerna för arbetskraftsinvandring i Sverige utnyttjas systematiskt av den organiserade brottsligheten som tjänar pengar på att sälja arbetstillstånd. Det slås fast i en lägesbild om organiserad brottslighet som presenterades i förra veckan. Bakom rapporten står tolv tunga myndigheter, bland dem Polisen, Ekobrottsmyndigheten, Migrationsverket och Skatteverket.

Försäljning av tillstånd är ofta bara den första fasen i brottsupplägget. I nästa del tar huvudmännen kontroll över migranters bankkonton och e-legitimationer för att kunna utföra exempelvis bedrägerier och bidragsbrott.

Rapporten vittnar också om hur systemen för arbetskraftsinvandring och assistansersättningen utnyttjas koordinerat. Det händer till exempel att funktionsnedsatta förs till Sverige i syfte att få assistansersättning, därefter kan deras anhöriga helt legalt hämtas hit som personliga assistenter, vilket ledarsidans Anna Dahlberg beskrev härom månaden

Lägesbild om organiserad brottslighet

I dag är försäljningen av arbetstillstånd dock svår att beivra. Högsta domstolen har slagit fast att de personer som tar emot pengar för att ge osanna jobberbjudanden inte kan dömas för människosmuggling eftersom själva inresan sker med tillstånd.

Rapporten borde innebära ett uppvaknande även för dem som länge försvarat det unikt generösa systemet för arbetskraftsinvandring till Sverige. I ovanligt starka ordalag varnar rapportförfattarna på Nationellt underrättelsecentrum för att utnyttjandet av utländsk arbetskraft riskerar att undergräva sociala strukturer. 

Linda H Staaf, polisen, Torbjörn Rosén Ekobrottsmyndigheten och Per Eleblad Försäkringskassan presenterade lägesbilden för den organiserade brottsligheten.Foto: TOVE ERIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är ett nytt fusk-Sverige som är på väg att växa fram där det kan bli svårt för hederliga företagare att överhuvudtaget verka i arbetsintensiva branscher som bygg, städ, restaurang och skönhetssalonger.

I rapporten lämnas flera förslag till hur problemen kan bekämpas:

Lagen om människosmuggling bör ändras så att handel med arbetstillstånd omfattas.

Biometrisk data behöver användas för att motverka oriktiga och dubbla identiteter. 

Arbetsförmedlingen borde göra arbetsmarknadspolitiska bedömningar för att ge arbetskraft i Sverige och EU/EES-området den förtur till jobb i Sverige som de har rätt till.

Arbetskraftsinvandring måste stramas åt

Tyvärr lär det inte bli några större förändringar i närtid. Januariöverenskommelsen slår fast att dagens system för arbetskraftsinvandring ska värnas. För speciellt Centerpartiet är arbetsmarknadspolitiska bedömningar ett rött skynke. Då spelar det mindre roll att Socialdemokraternas partisekreterare är ute och kampanjar mot den ”vansinniga arbetskraftsinvandringen”. Ord är billiga. 

Oppositionen är inte heller mycket att hålla i handen i den här frågan. Den moderata partiledningen föreslog inför helgens partistämma i Västerås tvärtom att rekryteringen av utländsk arbetskraft ska förenklas och snabbas på.

Det är svårt att dra någon annan slutsats än att den närmast fria jobbinvandringen till Sverige helt enkelt anses vara viktigare än kampen mot den organiserade brottsligheten.

Kriminologen om hur ökningen av skjutningar i Sverige sticker ut.