Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köttallergi – ett PM från naturen

Allergi är den minst dödliga konsekvensen av att äta kött.
Foto: Nitrub

Det borde se lika galet ut att beställa en stor biff som att tända en cigg på en BB-avdelning.

Människor kan bli allergiska mot kött. Men det är dessvärre den minst dödliga konsekvensen av människans heta kärleksaffär med hamburgare, biff och köttbulle.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Lagom till grillsäsongens crescendo damp den ner, nyheten om att man kan bli allergisk mot entrecôte. Och fläskfilé. Och lammkotlett. Och älgstek.

Egentligen är det ingen nyhet; fenomenet köttallergi har varit känt av läkarvetenskapen i några år. Enligt allergispecialisten Maria Starkhammar, Södersjukhuset, känner man till runt 200 fall i Stockholmstrakten och i södra Sverige. Men antalet har ökat tiofalt de senaste sex åren, säger Starkhammar till SVT.

Tanken infinner sig lätt att det kunde ha att göra med den ökade köttkonsumtionen. Vi äter oss allergiska. Naturen slår tillbaka. Men riktigt så moraliskt är inte sambandet.

Boven i dramat är fästingbett, som kan få oss att utveckla antikroppar mot en människofrämmande kolhydrat i däggdjurskött. I bästa fall reagerar den olycksdrabbade med utslag, magbesvär och illamående efter en köttmåltid. I värsta fall blir reaktionen livshotande: blodtrycksfall, svimning och andningsbesvär.

Det ter sig – naturvidrigt. Om den moderna västerländska kulturen hade en signaturrätt skulle hamburgare med pommes frites ligga bra till. I Sverige skulle mammas köttbullar ligga ypperligt till. Och är det inte själva grejen med människans överlägsenhet, att hon lärde sig att göra upp eld och tillverka spjut så att hon kunde nedlägga stora djur och äta upp dem?

Köttallergi via fästingbett är ett litet problem, men likväl en påminnelse om att kött inte är vår gudagivna arvedel. För mycket kött är livsfarligt, både för människor och miljö.

Hög konsumtion av framför allt rött kött ökar cancerrisken påtagligt. I USA har man studerat de hälsosamma och ytterst långlivade sjundedagsadventisterna. De varken röker eller dricker alkohol. En del av dem äter emellertid kött, medan andra är vegetarianer. Studier på deras hälsa visar ett tydligt samband mellan köttätande och cancer. Och, apropå fästingfynden, det finns teorier om att människokroppen reagerar mot främmande kolhydrater i köttet och skapar antikroppar som leder till inflammation och sedan cancer.

EU-medborgare äter dubbelt så mycket kött som i resten av världen. Svenskarna äter mer rött kött än EU-genomsnittet. Vi borde äta max 500 gram i veckan. Vi äter bortåt 1 kilo.

Det borde vi genast sluta med. Och vi borde definitivt sluta med att förstöra planeten. Bortåt en femtedel av växthusgasutsläppen kommer från djurindustrin. 70 procent av det hittills nedhuggna Amazonas används som betesmark eller till foderproduktion. Därtill kommer ökenutbredning, erosion, jordskred och övergödning av sjöar och hav.

Det borde egentligen se lika galet ut att beställa en stor biff som att tända en cigg på en BB-avdelning.