Göran Hägglund. Foto: Erika Berglund
Göran Hägglund. Foto: Erika Berglund

Kör över Hägglund

Publicerad
Uppdaterad
Att transpersoner är en utsatt grupp råder det inga tvivel om. Allvarliga kränkningar, ofta upprepade, är en skrämmande vanlig erfarenhet.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Förutom direkt våld och övergrepp handlar det också om svårigheter i vardagen, som att inte få ett korrekt bemötande i kontakten med sjukvård och myndigheter.
Andelen självmord och självmordsförsök är extremt mycket högre bland transpersoner än andra grupper. Siffrorna är betydligt lägre bland de transpersoner som har fungerande socia­la liv, utan trakasserier, och god kontakt med vården.

Transpersoner omfattas inte av lagen om hets mot folkgrupp och är inte uttryckligen omskrivna i straffskärpningsregeln, som omfattar bland annat homosexuella samt etniska och religiösa minoriteter. Men det finns också lagstiftning som specifikt fokuserar på transpersoner. Och då inte på deras rättigheter, utan deras skyldigheter.
Lagen om könskorrigering är från 1972 och innebär att en person som genomgår en könskorrigerande operation också måste steriliseras. Inga könsceller får sparas, till exempel för att inseminera en partner. Så motarbetar staten att trans­sexuella blir föräldrar. Dessutom måste man vara ogift för att få operationen beviljad - den som är gift tvingas skilja sig.

När staten håller en efterlängtad
könskorrigering som gisslan är steriliseringen att betrakta som tvång, inte ett frivilligt beslut. Frågan har utretts flera gånger, och det råder en bred konsensus om att staten inte ska tvångssterilisera någon. Den tiden påstås vara förbi och en skamfläck i den socialpolitiska historien. Trots detta händer ingenting.
I juni 2010 presenterade Socialstyrelsen ännu en utredning som föreslog ändringar i lagen. Också socialminister - tillika KD:s partiledare - Göran Hägglund uttryckte en öppenhet för en lagändring, förutsatt att alliansen vann valet (DN 30/7 2010).
Oppositionen och tre av fyra allianspartier ställer sig bakom Socialstyrelsens rekommendationer om att skrota de gamla reglerna. Den senaste remissrundan är över och det är hög tid att agera. Nu låter det däremot annorlunda från KD-lägret. Partistyrelsen vill inte ta ställning i frågan. Ännu en gång ska den skjutas på framtiden, fördröjas och förhalas. "Det är en mycket svår fråga", sade Göran Hägglund till Ekot i tisdags. En svår fråga för KD mer än någon annan, tycks det.

Hoppet står till att den breda majoritet som faktiskt finns slutligen får till stånd en ändring. KD ska inte tillåtas blockera frågan med otydliga svar om att den är "svår".
Ännu kvarstår faktum att människor år 2011 tvångssteriliseras i Sverige. De betalar priset när ett marginaliserat parti klamrar sig fast vid en högst otidsenlig lag.
"Ännu kvarstår faktum att människor år 2011 tvångssteriliseras i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag