Kommunal har rätt om privata visselblåsare

Vårdbiträdet Stine Christophersen gick till strid internt när Attendo skönmålade covidvården på äldreboendet Sabbatsbergsbyn.
Foto: OLLE SPORRONG
Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande, kräver att privatanställda i välfärden ska ha samma rätt att larma om missförhållanden som offentliganställda.
Foto: Kommunal
Martin Tivéus, vd för Attendo, lät sig intervjuas när bandinspelningarna hade offentliggjorts. ”Det låter inte bra”, var hans stående kommentar när hans bandade mellanchefer hördes tala till Stine Christophersen. Det lät inte bra.
Foto: ATTENDO
Attendo, en nordisk jätte inom vård och omsorg.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett vårdbiträde på ett privat äldreboende larmar om covidsmittans härjningar. Då straffas hon av företaget. Det är oanständigt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hon är sällsynt modig, Stine Christophersen. 

När pandemin utbröt jobbade hon som biträde på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm. Som så många andra inom omsorgen bevittnade hon förtvivlat hur smittan letade sig in och spreds bland de äldre. 

Men det var inte bara pandemin i sig som tärde. Stine Christophersen såg hur arbetsgivaren utåt mörkade den allvarliga situationen.

Christophersen jobbade för den privata välfärdsjätten Attendo. På företagets hemsida stod det att man vid misstänkt smitta satte in så kallad kohortvård: Friska och sjuka separeras och personalen arbetar uteslutande med smittade eller osmittade.  

Anhöriga till de boende på Sabbatsbergsbyn fick mejl med samma lugnande besked.

Men personalen märkte direkt att kohortvården inte fungerade. Det går inte att få uppegående dementa att ”hålla avstånd” och bemanningen var för låg för att man skulle kunna dela upp arbetet. 

Hon kallades till huvudkontoret och läxades upp för att hon varit illojal.

Stine Christophersen stod inte ut med mörkandet och att anhöriga invaggades i falsk trygghet. Hon började strida internt. Hon talade med verksamhetschefen, regionchefen och försökte få tala med Attendos vd, Martin Tivéus, på huvudkontoret.

När ingenting hjälpte slog hon larm i Expressen. Då vaknade Attendo. Hon kallades till huvudkontoret och läxades upp för att hon varit illojal mot företaget, fick en skriftlig erinran och uppmanades att söka annat jobb.

Ingen visste att hon hade bandat flera samtal. De spelas nyligen upp i radiodokumentären ”Det illojala vårdbiträdet” och det är vämjeligt att höra hur Attendo hanterade ärendet. Cheferna visste att kohortvården inte fungerade, men utåt skulle skenet hållas uppe. Varumärket fick inte solkas. 

Historien illustrerar utsattheten för personal som jobbar för privata bolag i den skattefinansierade välfärden. 

Det är svårt för en anställd att på förhand avgöra om hennes larm är befogat, sett till lojalitetsplikten.

Offentliganställda har grundlagsskyddad rätt att öppet larma om missförhållanden som arbetsgivaren ignorerar. För privatanställda är det annorlunda. 

Fram till 2017 hade de ingen rätt alls att larma. Arbetsgivaren var fri att gräva efter läckor och att avskeda. 

År 2017 klubbades så ”ett förstärkt meddelarskydd” för privatanställda i skola-vård-omsorg. Men det är beskuret. Bland annat ska rätten att visselblåsa vägas mot en lojalitetsplikt mot företaget. 

Nu kräver Kommunals ordförande, Tobias Baudin, en lagändring så att privatanställda får samma rätt som offentliganställda. Han påpekar bland annat att det är svårt för en anställd att på förhand avgöra om hennes larm är befogat, sett till lojalitetsplikten.  

Han har helt rätt. 

När privata bolag får ta del av den lukrativa välfärdskakan och anförtros omsorgen om äldre och sjuka, förskolebarn och elever, bör de självklart inte ha rätt att skydda sig mot insyn på samma villkor som vanliga företag. Det är en bisarr ordning.

Ge privatanställda välfärdsarbetare en Lex Stine.