Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kom till skott med att skärpa knivlagen

Morgan Johansson. När regeringen höll sommarfika i torsdags lovade justitieministern att skärpa knivlagen, med anledning av rånmordet i Göteborg. Det har han lovat förr. Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

I april i fjol sa justitieminister Morgan Johansson (S) att knivlagen ska skärpas. I torsdags sa han det igen. Dags för verkstad nu av regeringen Löfven.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Långt om länge höjde regeringen straffen för vapenbrott, att gå runt med ett skarpladdat vapen ska ge en dom på minst två års fängelse. Det innebär också att det är obligatoriskt att häkta den som påkoms med vapnet.

Lagen började gälla 1 januari i fjol, efter att antalet ihjälskjutna stigit år från år. 2011 dog 17 personer, i fjol 43. Straffskärpningen satte alltså inget omedelbart avtryck i den sorgliga statistiken. Men justitieminister Morgan Johansson anade att mördarna skulle byta metod och lovade skärpa knivlagen.

Bötesstraff biter inte på unga kriminella utan vita inkomster

”Det är inte proportionerligt med böter om man går omkring med stora knivar på stan”, sa Johansson i fjol. Han förespråkade fängelse i stället för de böter som ofta landar på runt 1 200 kronor.

Att bara höja bötesstraffen vore ingen större idé. De flesta som har kniv i anfalls- och försvarssyfte är pojkar och unga män som inte har några deklarerade inkomster att tala om. Däremot är många av dem misstänkta för andra brott som vart och ett för sig har lågt straffvärde.

Det kan vara olovlig körning, snatterier, ringa misshandel och lite narkotika för eget bruk i olika kombinationer. Tillsammans borde dock brottsligheten ses som allvarlig - inte ge rabatt som i dag, utan tvärtom strängare straff.

Justitieminister Morgan Johansson passiv mot mängdbrott

Justitieminister Johansson har varit inne på det: 

”Den nuvarande ordningen kan innebära att flerfaldigheten får ett alltför begränsat genomslag vid straffmätningen”, svarade han i riksdagen i fjol.

Men inget har hänt. Där heller.

Knivdåden är fortsatt många. I Göteborg rånades och dödades en ung man i början av förra veckan, vilket fick Morgan Johansson att upprepa sitt löfte att skärpa knivlagen. Natten till lördagen tog ett knivslagsmål i Göteborg ytterligare ett liv.

Det är naturligt att medier, politiker och poliser uppmärksammat de allt fler skjutningarna. Skottlossning på gator och i parker är ett nytt fenomen, dessutom finns en risk att allmänheten skadas av rikoschetter.

Många fler får sjukvård efter knivangrepp än skjutning

Därför har knivvåldet hamnat i skymundan. Men de är ett utbrett och växande problem på många håll. På Karolinska har antalet fall med svåra knivskador ökat med 40 procent på två år.

Totalt fick 828 personer sjukhusvård efter knivangrepp i fjol. 148 behandlades för skottskador.  Det visar de preliminära siffror från Socialstyrelsens som SVT rapporterat. 

Skärpta straff är inte en patentlösning. Snabb lagföring är minst lika viktigt, allra helst om man vill försöka få omyndiga och unga kriminella på bättre tankar. Det görs försök i norra Stockholmsområdet med målet att åtal ska väckas inom några veckor i stället för snittiden 22 veckor. 

Det är utmärkt om det nås. Men skärpta straff för sammanlagd brottslighet, och inte minst där kniv ingår, är också nödvändigt. 

 

Läs också: Placera gängen där de hör hemma - i fängelset 

Kriminella ska inte vårdas hemma hos mamma