Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kom ner på jorden, Stefan Löfven

Stefan Löfven åker vilse i jakten på FN-plats.
Foto: Jens L'Estrade

Stefan Löfven verkar ha fått smak för att flyga med regeringsplanet. Sedan han tillträdde i fjol har statsministern hunnit genomföra 25 utrikesresor. Just nu är han i USA.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ett uppenbart skäl till statsministerns tajta flygschema är att Sverige kandiderar för en plats i Förenta Nationernas säkerhetsråd 2017-18.

I sig är det inget fel med den ambitionen. Sverige har varit utan en plats länge; inte sedan Margot Wallström senast var aktiv i svensk inrikespolitik har Sverige suttit i rådet.

Problemet är att det arbetet tycks överskugga viktiga intressen för Sverige och regeringen.

För närvarande pågår ett invasionskrig i hjärtat av Europa. Ryssland har annekterat Krim och strider aktivt i Ukrainas östra delar. Att i ett sådant allvarligt läge prioritera säkerhetsrådet - som Ryssland med sitt veto har lamslagit i Ukrainafrågan – är märkligt.

Retoriken regeringen använder är dessutom oroande. Ett motto för kandidaturen är "oberoende röst". Det är som att Löfven och Wallström helt har missat att EU numera ska ha en gemensam röst i utrikes- och säkerhetspolitiken. Tillsammans kan EU-länderna få större inflytande än om de skulle agera enskilt.

Just den samsynen gör den ryske presidenten Vladimir Putin allt för att splittra. Han vet att det skulle ge honom friare spelrum att agera utan risk för sanktioner. I det läget är det faktiskt omdömeslöst av Sverige att gå till FN-val på att ta avstånd från den gemensamma EU-politiken.

Risken är också stor att regeringen i sin iver att få en säkerhetsrådsplats inte bara nyttjar fel medel utan också sätter upp fel mål.

När Löfven ska förklara varför svensk trupp är på plats i Mali återkommer han hela tiden till att det handlar om en FN-insats. Färgen på hjälmarna tycks vara viktigare än vad som faktiskt ska åstadkommas.

Om det svenska deltagandet är en direkt följd av Sveriges kandidatur kan vi inte veta. Men det står klart att Sverige deltar i en riskfylld operation som många andra västländer har ryggat inför. Och en studie från Georgetown visar att kandidatländer i regel bidrar med mer trupp än andra FN-länder.

Ur ett inrikespolitiskt perspektiv är Löfvens flygschema också förvånande. Statsministrar brukar fokusera på Sverige under sina första år för att sedan gradvis trappa upp det utrikespolitiska engagemanget. Reinfeldt hade vid samma tid 2007 bara gjort hälften så många resor som Löfven, enligt DN.

Risken är uppenbar att det stora fokuset på FN riskerar att stjäla energi från inrikespolitiken. Stefan Löfven leder en historiskt svag regering full av noviser som aldrig tidigare har satt sin fot i Rosenbad. Löfven själv saknar också erfarenhet från arbetet i riksdag och regering. Att i det läget åka jorden runt för att göra reklam för Sveriges FN-kandidatur är inte riskfritt. Statsministern borde först och främst få styr på sin egen regering. Det finns ett alldeles uppenbart behov av den saken.


 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.