Kö till fängelser är inget att skryta med

Gamla fängelset i Kalmar har 60 platser, som är tänkta att tas bort när en ny storanstalt står klar. Tidigast 2025.
Foto: STIG HAMMARSTEDT / TT NYHETSBYRÅN
Saltviksanstalten utanför Härnösand öppnades 2010. Den har 120 platser i högsta säkerhetsklass.
Foto: LEIF R JANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kalmar ska få ett storfängelse 2025 och Trelleborg om fem-tio år. Till dess behövs fler improvisationer. Det är farligt att dömda får vänta på straffet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I måndags poserade justitieminister Morgan Johansson (S) i Kalmar. Här ska byggas ett nytt storfängelse, för minst 300 interner. 

Och visst behövs det fler platser. Ett par tusen dömda väntar på att få sitta av sina straff; toppnoteringen i juli var 2 696. Förr var regeln att det fick ta maximalt 50 dagar mellan dom och inställelse på anstalt. 

På grund av platsbristen har den stegvis höjts. Nu handlar det om 100 dagar – tid som den kriminella kan använda för att begå nya brott. En av de två gärningsmännen som är misstänkta för att ha misshandlat, rånat och våldtagit två pojkar på Solna kyrkogård i augusti borde ha suttit inne, dömd för mordbrand. Men han stod i fängelsekö.

Problemet med storanstalten i Kalmar är att den är klar tidigast 2025, och nettotillskottet blir inte 300 platser - för då ska det gamla fängelset med 60 interner stängas.

Det andra stora fängelset som ska byggas i Trelleborg kan bli klart om fem, tio år, enligt Kriminalvårdens bedömning. 

Riksrevisionen vill se större anstalter för att få ner konstnaden, 3 500 kronor per fånge och dygn i snitt

Fördelen med stora anstalter är att de blir relativt sett billigare i drift, enligt Riksrevisionen som efterlyser större enheter. Fast man kanske hellre ska säga mindre dyra, fångarna kostar i snitt 3 500 kronor per dygn.

I Riksrevisionens granskning hålls anstalten i Kolmården för en av de mest effektiva. Men de 150 platserna försvinner senast i maj 2022. Hyreskontraktet går ut och ägaren ämnar bygga bostäder.

Att hyra eller köpa gamla fängelser är ett av sätten att kapa köerna

Nästa år blir det ändå några små tillskott med modulbyggen vid existerande anstalter. Och i Härnösand hoppas Kriminalvården gå i hamn med förhandlingar om att få hyra det gamla fängelset som stängdes 2010, såldes och därefter varit vandrarhem och flyktingmottagning.

Kriminalvården äger inte sina anstalter själv. De flesta ligger hos det statliga bolaget Specialfastigheter, som inte direkt satsat på underhåll. I stället har flera fängelser sålts, däribland anstalten i Karlskrona. Den nye ägaren hade ”Vita Briggen”, som kåken kallas, ute till försäljning förra hösten. Här borde finnas en möjlighet för Specialfastigheter att köpa tillbaka kåken.

De gamla cellfängelserna är mindre och inte perfekt lättjobbade. Men läget är så illa det krävs improvisationer. Och det finns en fördel med att ha mindre anstalter - det blir lättare att splittra kriminella gäng och klaner.

Men Kriminalvården bör inte stirra sig blind på att hitta platser inom rikets gränser, utan även undersöka möjligheten att hyra platser utomlands. Det har Norge gjort.

Det är utmärkt att fler kriminella grips och döms. Men om de hinner begå en massa nya brott i väntan på att sitta av sina straff förtas en del av poängen. Rättsväsendet är inte starkare än sin svagaste länk.

Att det är långa köer till fängelser är sannerligen inget att skryta med för Morgan Johansson.

LÄS MER:

Kriminalvårdens kris kan lösas med celler utomlands 

LÄS MER:

KD och M är för heta på gröten i kriminalpolitiken