Knytbluskampanjen #backasara har spritt sig som en löpeld. Ministrar borde dock hålla sina huvuden kalla.Knytbluskampanjen #backasara har spritt sig som en löpeld. Ministrar borde dock hålla sina huvuden kalla.
Knytbluskampanjen #backasara har spritt sig som en löpeld. Ministrar borde dock hålla sina huvuden kalla.
Miakel Damberg och Tomas Eneroth var snabba att hänga på knytbluskampanjen.Miakel Damberg och Tomas Eneroth var snabba att hänga på knytbluskampanjen.
Miakel Damberg och Tomas Eneroth var snabba att hänga på knytbluskampanjen.
Gymnasieminister Anna Ekström i knytblus.Gymnasieminister Anna Ekström i knytblus.
Gymnasieminister Anna Ekström i knytblus.
Socialminister Annika Strandhäll i knytblus.Socialminister Annika Strandhäll i knytblus.
Socialminister Annika Strandhäll i knytblus.
Sara Danius meddelade sin avgång från Svenska Akademien på torsdagskvällen. På sociala medier började snart många med #knytblusförsara – en kampanj där man iklär sig knytblus för att visa solidaritet med Danius. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNSara Danius meddelade sin avgång från Svenska Akademien på torsdagskvällen. På sociala medier började snart många med #knytblusförsara – en kampanj där man iklär sig knytblus för att visa solidaritet med Danius. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius meddelade sin avgång från Svenska Akademien på torsdagskvällen. På sociala medier började snart många med #knytblusförsara – en kampanj där man iklär sig knytblus för att visa solidaritet med Danius. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Knytblus-ministrarna är inte riktigt kloka

Publicerad

Vilken är regeringens roll när Sveriges viktigaste varumärke är i gungning? Att springa ikapp till kanten så att skutan slår runt? 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter den senaste veckans strid i Svenska Akademien har flera viktiga frågor rests – inte minst den om förutsättningarna för kvinnliga ledare. Partiledarna Mona Sahlin och Anna Kinberg Batra och senast Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Kvinnor som tog sig till toppen, gavs nära på omöjliga uppdrag, misslyckades och avsattes. Det finns ett mönster.

Inget är svartvitt – det har funnits legitima frågor kring ledarskapet i alla fallen, men det är också tydligt att de blev utsatta för kritik som saknade proportioner.

”Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”, skrev företrädaren Horace Engdahl i Expressen

För att ge perspektiv kan man exempelvis nämna Henning Hamilton, som 1881 fick avgå som ständig sekreterare efter att det avslöjats att han hade förskingrat motsvarande 45 miljoner kronor från Uppsala universitet. 

Knytbluskampanj för Danius

Det är lätt att känna sympati för Sara Danius, som ville öppna fönstren till Börshuset och släppa in ljuset. Efter att hon meddelat sin avgång fylldes sociala medier av kvinnor som bar det daniuska signaturplagget knytblus för att visa sin solidaritet. Till och med före detta akademiledamoten Peter Englund krängde på sig en prickig blus. Det var systerskap i en rosett, och fint att se att så många svenskar engagerar sig i Akademien.

https://www.instagram.com/p/BhfylTnhVde/?taken-by=alicebahkuhnke

Men det är skillnad på privatpersoner och statsråd. Kulturministern knäppte en bild av sig själv, iförd knytblus, och lade upp den på Instagram med kommentaren ”den feministiska kampen sker varje dag […] Ett steg tillbaka igår, betyder minst två steg framåt idag”. 

Vad menar Alice Bah Kuhnke? Har kulturministern en åsikt om ledarstriden i Svenska Akademien? Och talar hon i så fall för regeringen?

Svenska politiker har ibland tydliga drag av får, och det blir inte bättre när det är valår. Instagram svämmades snart över av ministrar som skulle posera i knytblus och plocka feministpoäng på Akademistriden. Där var sjukvårdsminister Annika Strandhäll, infrastrukturminister Tomas Eneroth och näringsminister Mikael Damberg med en enorm sidenrosett i bästa Pelle Svanslös-stil. Gymnasieminister Anna Ekström lät till och med sina Twitterföljare rösta om vilken färg blusen skulle ha.

https://twitter.com/mikaeldamberg/status/984695784431112192

Konstitutionellt omdömeslöst

Det är både ovärdigt och konstitutionellt omdömeslöst. Just nu pågår en diskussion om att ändra i Svenska Akademiens stadgar, och om vem som i så fall har rätt att göra det. Är det kungen, som beskyddare och arvtagare till grundaren Gustav III? Eller regeringskansliet, eftersom kungen numera är maktlös? 

Inser inte Damberg & Co att deras klädval kan tolkas som kryptiska och olämpliga inhopp i den debatten? 

Nobelpriset är ett av de starkaste korten Sverige har. Statsminister Stefan Löfven sa till New York Times att det är viktigt för landet och därför är "viktigt att denna institution fungerar”. Han borde hala in sina ministrar och förklara att med ämbetet kommer vissa krav på omdöme. Regeringsmedlemmar kan inte lägga sig i en fristående kulturinstitutions arbete hursomhelst. 

Annars blir knytblusen en strypsnara för den fria kulturen.

 

Fotnot:

I tv-spelaren ovan syns det senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om varför en S-M-regering vore bra för Sverige.

 

Läs också:

Fridolins olidliga tonårsfasoner

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag