Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Knarkdebattens fundamentalister

"Lite braja kan väl inte skada?" var rubriken på en debatt om cannabis som jag nyligen deltog i, som statliga Mobilisering mot narkotika stod bakom. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Förutsättningarna såg goda ut: en solig kväll under Almedalsveckan i Visby, tydlig åsiktsskillnad där jag är för en avkriminalisering av bruk och där meningsmotståndaren inte är det, frågan är het och lockar maximalt antal åhörare. Men det hela urartade snart. I debatten var min meddebattör Håkan Ericsson, chefredaktör på Gotlands Tidningar, arg över att Expressens ledarsida kan ha en avvikande åsikt från vad ”folk” och ”andra tidningar” tycker (!), ett resonemang han upprepar i text (Gotlands Tidningar 12/7-07). Nivån höjdes knappast när en person i publiken ifrågasatte synsättet att ”vi måste jaga narkomaner” och menade att missbrukare behöver vård snarare än straff. Då haglade glåporden ”patetisk, patetisk, du är patetisk” av män i publiken.

 När debatten var slut blev jag omringad och utskälld. En annan inbjuden talare, docent Thomas Lindqvist, fick jag flera gånger be att lugna ner sig. Jag borde inte ha bjudits in, om de bara hade vetat vad jag tycker, sa en av arrangörerna av seminariet upprört. En annan trakasserade mig några dagar senare på ett uteställe i Visby, när jag samtalade med bekanta.


I efterhand har jag fått veta att många av de upprörda männen i samband med debatten kommer från rörelsen Hassela, dit stökiga ungdomar skickas för att få behandling. Hasselametoden går ut på att bryta ner ungdomarna för att sedan bygga upp dem på nytt. Många har vittnat om rörelsens kränkande behandling, bland annat i boken ”Bakom vår blindhet”. På nätet berättas liknande historier: unga isoleras, ledare trakasserar framför allt tjejer som kallas för ”tjackhora” och ”slampor”. Inte nog med det. Deras politiska idéer har tidigare nått ut via projektet och tidningen Motgift; strikta tullkontroller och narkotikahundar vid båtar, flygplatser, offentliga tillställningar, skolor, vid varje krog. Fler poliser, och med större befogenheter. Personer som döms för narkotikabrott bör hängas ut med bild och namn i tidningarna, arbetslösa ska utbildas till att delta i åtgärdsprogram där de ska spionera på folk som kan misstänkas röka hasch. Och så pricken över i:et, deras stora konspirationsteori; George Soros hemliga plan är att förslava världen under knark.


Verklighet, sanning och tolerans verkar inte stå högt i kurs. På Hassela Gotlands hemsida insinuerar föreståndaren för kollektivet Lars Siggelin att jag ”finknarkar” och skriver: ”Ryktet innan va att expressenbruden skulle vara för legalisering. Stackars tös, tänkte jag, hur ska hon våga yttra sig tillsammans med dessa herrar och deras kunnighet.” Vilken fräsch kvinnosyn, hur vågade jag yttra mig? Siggelin drar sig inte för påhittade påståenden om vad jag har sagt, exempelvis att det vore bra att folk får knarka i fred så att de inte ställer till med annat.

 Alla dessa lögner och denna panik. Vad är det för signaler dessa ”förebilder” sänder ut till ungdomar? Det är inte rimligt att våra skattepengar används till att finansiera en så fundamentalistisk rörelse med så tvivelaktiga behandlingsmetoder. Det vore verkligen på tiden att Hasselarörelsen granskades. Någon ordentlig granskning verkar nämligen inte ha gjorts.


Som tur är var jag aldrig ensam när allt detta, och lite till, hände. Jag hade dessutom möjligheten att åka hem, långt från dessa människor, när debatten var slut. Att det finns ungdomar som inte kan det är inte en rolig vetskap.