Klart försvaret ska flagga för Pride

ÖB Micael Bydén (th) och Försvarsmakten deltog i Europride Parade som gick genom Stockholm 2018. I år planeras en digital parad på grund av coronapandemin.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Hossein Salmanzadeh
Försvarsmaktens annons på Svenska Dagbladets förstasida söndagen den 1 augusti.

Enligt högerdebattörer borde Försvarsmakten inte hissa regnbågsflaggan, den är för kontroversiell. Men ÖB har goda skäl att inte lyssna på det örat.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I tjugo års tid har Försvarsmakten deltagit i Pride-festivalen, ändå är myndighetens närvaro fortfarande omtvistad. Senast är det myndighetens helsidesannons på Svenska Dagbladets förstasida som väckt reaktioner. I annonsen poserar svenska soldater med en regnbågsflagga under texten: ”En flagga värd att försvara”. 

Ivar Arpi, högerdebattör och tidigare ledarskribent på SvD, är en av dem som upprörts. ”Försvarsmakten ska akta sig för kontroversiella symboler. Den kan hålla sig till svenska flaggan, det räcker gott och väl,” säger han till Expressen.

Även från vänsterhåll får ÖB kritik. I DN Kultur menar Saga Cavallin att Försvarsmakten inte ska försöka locka fler genom att göra upp med gammal macho-kultur. I stället vill hon rikta reklamen till ”ortorexiska internetkrigare som avstår onani för att koncentrera sin maskulina energi”. 

Det sista syftar, för den läsare som händelsevis inte hänger lika mycket på Youtube som Cavallin, på en grupp högerextrema muskelbyggare. Marcus Follin från Vallentuna, mer känd under aliaset ”The Golden One”, har radikaliserat unga män med sin hypermaskulina lära och dito videor. För att bli övermänniskor tränar de dagligen, är noga med kosten och avstår porr. De bygger våldskapital att använda i sin politiska kamp – med målet att hindra ”rasblandning”. 

Det är alltså rena fascister som DN Kultur vill sätta vapen i händerna på. Detta med den förvirrade förklaringen att migrationslagarna skärpts och ”kampanjbilden i SvD ska signalera öppenhet, men kan lika gärna läsas som en gränsvakt”. 

Både Arpi och Cavallin missar det centrala. 

Försvarsmakten har det tunga uppdraget att försvara landet – dess territorium såväl som det demokratiska statsskicket. Därför har försvaret befogenheter och maktmedel som ingen annan. Dess anställda ska kunna döda och vara villiga att dödas. De riskerar att ställas inför extrema situationer både hemma och på uppdrag långt borta. Därför är Försvarsmakten en myndighet där ”värdegrundsarbete” inte är det minsta snömos. Det är livsviktigt.

Krig får även goda människor att göra fruktansvärda saker. Att se till att etiken sitter i ryggmärgen är ett sätt att förhindra att svenska soldater begår övergrepp, vilka vedervärdiga situationer de än ställs inför. Det fick två soldater på Luftstridsskolan i Uppsala känna på i veckan, när de fick sluta sina anställningar efter att ha gjort Hitlerhälsningar i uniform. Skämt eller inte – Försvarsmakten har nolltolerans.

Att göra upp med machokultur och pennalism är inte bara en fråga om sund personalpolitik och en önskan att kunna rekrytera de bästa – oavsett kön och läggning. Du kan inte försvara demokratin om du inte delar dess värderingar. 

Så länge Prideflaggan och sexuella minoriteters rättigheter anses kontroversiella är det viktigt att Försvarsmakten hissar regnbågen.