Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klarar du en vecka utan el?

”Nedsläckt land” är en dokusåpa om krisberedskap från SVT, som undersöker hur vanliga svenskar hanterar ett längre strömavbrott. Foto: Pressbild SVT
Deltagarna i ”Nedsläckt land” måste samarbeta och lära sig nya kunskaper för att klara av livet utan elektricitet.
I serien har en solstorm slagit ut elen och alla kommunikationssatelliter. Det är ett realistiskt scenario. Foto: AP / AP NASA

Serien ”Nedsläckt land” ställer obekväma frågor om Sveriges obefintliga krisberedskap. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vad gör du när bankomaten inte fungerar, mobiltelefonen är död och huset är utkylt? Klarar du dig när butikerna är igenbommade och bensinpumparna avstängda? 

I SVT:s nya dokusåpa ”Nedsläckt land” blir tio svenskar utsatta för ett tolv dagar långt experiment. Halva gruppen tror att de ska semestra på en enkel gård, den andra halvan i en nybyggd lyxvilla. Plötsligt blir det mörkt. Utan förvarning står de utan både el och vatten, och får försöka klara sig med det som finns till hands. De tror att en solstorm har slagit ut strömmen och kommunikationssatelliterna för hela landet – något som skulle kunna hända på riktigt.

Snart visar det sig att gruppen som lottats till att bo på gården är vinnare. Lyxvillans alla inbyggda finesser blir snabbt meningslösa. Man har större nytta av en gammal vedspis än en urladdad VR-hjälm.

Först kommer maten, sen moralen

Serien visar tydligt de moraliska dilemman som kommer med en plötslig resursbrist: Ska de som bor på gården dela med sig till dem som bor i villan? 

I det första, panikartade skedet är människor ofta hjälpsamma och solidariska. Men efter ett par dagar, när det ovanliga har blivit vardag, är det i stället den egna gruppens behov som går först. Nykomlingar måste visa att de bidrar. Mer mat till dig betyder mindre till oss.

I tv-serien är det fortfarande sensommar. I skogen utanför huset kan deltagarna hitta svamp, och i trädgården finns både äppelträd och rabarberland. Vatten kan de hämta i en bäck, och det finns en sjö att fiska i. Det är en drömmig version av en verklig kris. Tänk om det hade varit november – utan frukter, svampar och bär att plocka. Eller februari, efter en kylsmocka. 

Alla svenskar förväntas klara en vecka utan ström

Myndigheterna förväntar sig att alla svenskar ska klara sig själva i en vecka vid kriser. Men när man har frågat befolkningen är det få som har förberett sig för det. År 2017 var det bara tre av tio som visste att man bör ha ett lager av mat och vatten hemma, och knappt några som kände till att man också bör ha kontanter. 

Därför är SVT-satsningen viktig. En dokusåpa kan ruska om mer än hundra fina informationsbroschyrer från MSB. Man får hoppas att en och annan tittare tar tillfället i akt att se över sin egen beredskap: en radio, batterier, filtar, stearinljus, konserver, primuskök och vattendunkar är en bra start.

Men sedan får man hoppas att SVT gör en uppföljning, med omvänt perspektiv. 60 procent av svenskarna tror nämligen inte att Sverige har tillräcklig beredskap för att klara ett långvarigt elavbrott, enligt en undersökning från MSB.

I nästa säsong borde SVT vända på perspektivet, med ett experiment där ansvariga politiker ställs inför en plötslig kris. Hur ska de få fram sjukhusplatser, livsmedel, läkemedel, drivmedel när landet står stilla?

Det är rätt att varje medborgare tar ansvar för sin egen krisberedskap. Men då måste också staten bära sitt.

 

Läs också: Insulinet kan ta slut på bara några dagar 

I tv-spelaren nedan: Kina-kännaren Ola Wong gästar veckans Ledarsnack.