Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klanta inte till Nato-ansökan

Utrikesminister Tobias Billström (M) väckte stor uppståndelse med sina uttalande i Ekots lördagsintervju.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson (S) riktade hård kritik mot Billströms uttalanen om YPG och PYD.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är ansvarslöst av Socialdemokraterna att söka konflikt om Natoförhandlingarna med Turkiet. Men det är också klantigt av regeringen att bjuda S på den möjligheten.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Under tisdagen anländer statsminister Ulf Kristersson till Ankara för ett möte med Turkiets president Recep Erdogan. Det var inför detta viktiga besök som utrikesminister Tobias Billström (M) lade ut texten i Ekots lördagsintervju om hur han ser på de kurdiska organisationerna YPG och PYD i nordöstra Syrien.

Så mycket nytt framkom egentligen inte. Billström förklarade att eftersom YPG-milisen har mycket nära band till det terroriststämplade PKK är det viktigt för Sverige att ha ”ett avstånd från organisationen”. Det påminner i hög grad om formuleringen i det ”Madridavtal” som Sverige och Finland skrev under med Turkiet i juni. Där lovar parterna att ”inte ge stöd till” dessa grupper.

Men diplomati är ofta en fråga om nyanser och tajmning. Intervjun fick stor uppmärksamhet, även internationellt, vilket betyder att omvärlden uppfattar att Sverige har gjort en markering eller positionsförflyttning av något slag. 

Då inställer sig frågan: Var detta Billströms och regeringens syfte? Och om det var det, varför såg man då inte till att förankra budskapet ordentligt hos Socialdemokraterna först? 

Att S och M har gått hand i hand alltsedan Natoansökan lämnades in har varit en stor styrka för Sverige. Efter valet valde Kristersson att behålla S-regeringens chefsförhandlare Oscar Stenström för att värna kontinuiteten. Även i regeringsförklaringen lades stor vikt vid ett fortsatt nära samarbetet med S under Natoprocessen.

Mer än så var alltså enigheten kring den svenska Natoansökan inte värd. Partipolitiska hänsyn trumfade landets nationella intressen.

Mot den bakgrunden är det illavarslande att Morgan Johansson – som numera är utrikespolitisk talesperson för S – tog första bästa chans att hugga den nya regeringen i ryggen. Han kallade i helgen Billströms uttalanden för ”oroväckande”, ”undflyende” och ett ”svek”. 

Mer än så var alltså enigheten kring den svenska Natoansökan inte värd. Partipolitiska hänsyn trumfade landets nationella intressen.

Det duger inte. Både S och M måste visa att de är vuxna nog att ha gemensam vårdnad om den svenska Natoprocessen. Sverige befinner sig i ett säkerhetspolitiskt utsatt läge och har dessutom ett ansvar för att inte sinka Finlands inträde i Nato. 

Samtidigt kan inte Sverige göra våld på sig självt i försöken att blidka Turkiet. Svenska Nyheter ska självfallet kunna skämta om Erdogan och vi kan inte lämna ut personer i strid med Europakonventionen. Demokratiska rättigheter och rättsstatens principer är ingen à la carte-meny.

Även ord spelar roll. Det borde ha varit möjligt för Billström att ge kurderna ett erkännande för deras heroiska uppoffringar i kampen mot IS liksom att väja för ordet ”demokrati” i beskrivningen av dagens auktoritära Turkiet.

Det är en tuff uppgift som Ulf Kristersson har framför sig. Desto viktigare att regeringen håller både Finland och Socialdemokraterna hårt i handen.