Kinahaveriet går hela vägen upp i toppen

Sveriges dåvarande ambassadör i Peking, Anna Lindstedt, och affärsmännen John Meewella och Kevin Liu på väg till mötet med Angela Gui på hotell Sheraton i Stockholm i januari 2019.
Foto: privat
Utrikesminister Ann Linde (S) måste göra upp med det bristande ledarskapet och osunda kulturen inom utrikesdepartementet.
Foto: TASS / MIKHAIL TERESHCHENKO/TASS/SIPA U SIPA USA
Anna Lindstedt fick sluta som Sveriges ambassadör i Kina i förtid, delvis på grund av hur hon hanterat Gui Minhais fall.
Foto: DANIEL ROOS / HAV & VATTEN
Angela Gui är dotter till den fängslade, svenske förläggaren Gui Minhai och driver en kampanj för att kinesiska myndigheter ska släppa honom fri.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gui Minhai, svensk-kinesisk förläggare, som sitter fängslad i kina för "boksmuggling" från Hongkong.
Foto: ANGELA GUI / PRIVAT

Det har kallats för Sveriges värsta diplomatiska skandal i modern tid. Säpo-förhören visar att UD:s problem inte slutade med Pekingambassadören Anna Lindstedts avgång.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Anna Lindstedt, den dåvarande svenska ambassadören i Peking, åtalas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Hon ska ha försökt hjälpa kinesiska affärsmän med kopplingar till diktaturen som ville tyst på dottern till svenske Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina. Enligt UD hade Lindstedt inte förankrat mötet. Rättegången inleds i mars, men redan den nu tillgängliga förundersökningen innehåller uppgifter som är graverande för UD, vilket journalisten och Kinakännaren Jojje Olsson förtjänstfullt har lyft fram i flera blogginlägg.

Där framkommer att en kollega vid ambassaden i Peking slog larm redan våren 2017 om att Lindstedt blivit för personligt engagerad i fallet: 

”Det har kommit i officiella rapporter som hon har skickat hem, där det står väldigt personligt som 'här ligger jag, jag hoppas att han ringer ikväll' och 'jag skrev i min dagbok i gårkväll – jag hoppas att han mår bra'. Det var alldeles för mycket.”

Ringde Gui Minhais dotter och grät

Angela Gui vittnar också om att ambassadören i perioder ringde henne varje dag, ibland flera gånger om dagen. Videosamtalen kändes olustiga, då Lindstedt grät och ville bli tröstad av Gui. 

Ändå dröjde det tills maj 2018 innan dåvarande utrikesminister Margot Wallström tog beslutet att Anna Lindstedt skulle avsluta sin postering i förtid. Lindstedt hade brustit omdöme både vad gäller Gui Minhai och att hon ville ”göra undantag” från skatteregler. Men det var först i februari 2019 – efter att Angela Gui berättat om det skandalösa Sheratonmötet – som Lindstedt fick lämna Peking för att i stället bli Agenda 2030-ambassadör.

Kabinettssekreterare Annika Söder, som var Margot Wallströms närmsta medarbetare, medger i förhöret att departementsledningens agerande kanske framstår som ”väldigt märkligt”: ”Vi har ju en väldigt speciell kultur.”

Den ”speciella kulturen” verkar yttra sig i en närmast parodisk oförmåga att uttrycka sig i klartext, parat med uselt ledarskap.

”UD-språk” gör bevisläget svårt

Istället för att rakt och tydligt säga till ambassadören att hon inte fick ha kontakt med Angela Gui för att hon betett sig oprofessionellt, skickades ett mejl där det stod att den konsulära avdelningen i Stockholm ”huvudsakligen” skulle sköta kontakterna med de anhöriga. 

När personalchefen upplyser Anna Lindstedt om att hon ska lämna Kina i förtid, är det med orden att Lindstedt ”har gjort ett bra jobb” men att man ”behöver en ny person på plats”. Inte ens på en rak fråga (”Har jag gjort något?”) redogör chefen för kritiken. Det är ett utmärkt exempel på ryggradslöst ledarskap.

Anna Lindstedt har agerat djupt oprofessionellt, därom råder knappast några tvivel. Om hon kan dömas är en helt annan fråga. De luddiga instruktionerna på ”UD-språk” gör det svårt att bevisa att hon medvetet brutit mot sina order. 

Säpo-förhören visar på allvarliga brister i styrningen av UD. För att nya skandalen ska kunna undvikas måste utrikesminister Ann Linde (S) vädra ut den ruttna kulturen ur Arvfurstens palats.