Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina vill tysta svenskar – men sprider propaganda

Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou.Foto: SVEN LINDWALL
I september förra året inträffade en märklig incident när tre kinesiska turister vägrade att lämna lobbyn på ett hostel, och polisen fick tillkallas. Händelsen ledde till att Kina avrådde från resor till Sverige, och ambassadören krävde att polisen skulle be om ursäkt. Händelsen användes i propagandan.

Den kinesiska ambassaden ökar trycket mot svenska journalister, aktivister och politiker. Men för egen del verkar ambassadören uppskatta den svenska yttrandefriheten.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På två månader har den kinesiska ambassaden i Stockholm publicerat åtta uttalanden som fördömer svenska journalister, aktivister och politiker och anklagar dem för att bedriva en häxjakt mot kineser. Tonen är allt annat än diplomatisk.

”Vi chockas återigen av Kurdo Baksis okunnighet och vansinne”.

 ”Vi uppmanar SVT att följa den journalistiska etiken och inte erbjuda en plattform åt anti-kinesisk politisk propaganda”. 

”Den senaste tiden har delar av svensk media fabricerat lögner ur tomma intet och provocerat fram problem”.  

Den kinesiske ambassadören, Gui Congyou, verkar dock ha en kluven inställning till svensk yttrande- och tryckfrihet. Han vill gärna utnyttja den för egen del. Under fredagen skrev han i en absurd debattartikel i Dagens Industri att rån och stölder mot kinesiska turister ”inte bara allvarligt förstört de kinesiska medborgarnas resor i Sverige, utan också oundvikligen skadat det svenska anseendet”.

Samma dag annonserade den Pekingtrogna ledningen i Hongkong i Dagens Nyheter med anledning av demokratirörelsens protester: 

”Det du läser, ser, hör – eller delar i sociala medier – är bara en del av ett komplext socialt, ekonomiskt och politiskt pussel. Ett pussel vi kommer att lösa på egen hand.”

Annons från Folkrepubliken Kinas särskilda administrativa region Hongkong i Dagens Nyheter.

Man ska kalla det för vad det är. Det är en del av den intensiva kampanj mot Sverige som Utrikespolitiska institutet kartlagt i en rapport från i juni: 

”Kampanjen kan vara en del i en statlig strategi att pressa svenska myndigheter att vara mer anpassliga till Pekings intressen”. 

Det gäller i synnerhet fallet med den kidnappade svenske förläggaren Gui Minhai. 

Knepet är klassiskt – genom att peka på att Sverige minsann inte är perfekt hoppas man kunna flytta fokus från egna människorättsbrott. Städa framför egen dörr, och håll tyst om ”omskolningslägren” i Xinjiang, tack!

Påtryckningar kan leda till självcensur

Det är hotfullt när en stormakt ger sig på enskilda, namngivna journalister och akademiker. Det är sådant som föder självcensur – kanske inte hos den utpekade, men likafullt kan kolleger börja fundera på om det är värt att skriva någonting kritiskt när det betyder att man inte kan få visum till ett av världspolitikens viktigaste länder.

Näringsutskottet var på resa i Kina och Hongkong i början av september. När Expressens ledarsida frågar om riksdagsledamöterna lyfte Gui Minhais situation med kinesiska representanter blev svaret att delegationen haft ”fokus på integritet”. 

Hade riksdagsledamöterna haft någon integritet hade de kritiserat att Kina har kidnappat en svensk medborgare. 

Kinas mjuka makt är monetär. Kommunistpartiet kan locka med en enorm marknad för svenska företag, om de§ bara håller tand för tunga. Hot om att avråda turister från att besöka Sverige är ett sätt att visa politikerna att Gui Minhai har en prislapp, i form av vikande intäkter i besöksnäringen.

Varför är det så farligt att ge medborgarna i landet du representerar samma rättigheter att yttra sig fritt som du åtnjuter i Sverige, herr ambassadör?