Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina prioriterar inte kampen mot viruset

Kina blockerar Taiwan från Världshälsoorganisationen. Det är ett själviskt agerande som hotar folkhälsan i världen vid pandemier. Här Kinas president Xi Jinping.Foto: BIKASH DWARE / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinna bär en skyddsmask med Taiwans flagga i huvudstaden Taipei på måndagen.Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kina vill sätta bilden av att man gör allt för bekämpa coronautbrottet. Men fortfarande blockerar man Taiwan från att få viktig information om pandemin.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Klippet är till lika delar skrämmande och löjlig. Bryce Aylward, som nyligen ledde Världshälsoorganisationens (WHO) delegation till Wuhan i Kina, intervjuas via länk av en journalist från Hongkong. 

När Aylward får frågan om organisationen överväger att ge medlemskap till Taiwan låtsas han först inte höra och ber henne gå vidare till nästa ämne. När frågan om Taiwan upprepas kopplar han helt sonika ned videosamtalet.

Kina blockerar Taiwan från WHO

Den kinesiska ledningen försöker nu sätta bilden av att landet gör allt för att mildra effekterna av corona-pandemin. I allt fler länder landar nu flygplan med skyddsmasker och annan medicinsk utrustning – av högst varierande kvalitet  – från kinesiska fabriker.

https://twitter.com/studioincendo/status/1243909358133473285

Men fortfarande finns det uppenbarligen mål som är viktigare för ledarna i Peking än den globala folkhälsan – som att försöka isolera Taiwan till exempel.

Hittills har Kinas arbete varit mycket framgångsrikt. WHO är en i raden av internationella organisationer från vilket Taiwan numera är utestängt.

På få andra områden riskerar utestängningen dock att ge lika dramatiska effekter som när det gäller hälsofrågor. Vid epidemier kan ett enda fall vara skillnaden mellan ett utbrott som kvävs i sin linda eller en världsomspännande pandemi. Taiwan är dessutom extra utsatt med tanke på närheten till Kina, där många av världens pandemier har haft sitt ursprung, och normalt passerar 50 miljoner utländska medborgare den största flygplatsen årligen.

Ändå nekas Taiwan tillgång till mycket av WHO:s data och statistik. Redan under den pågående coronaepidemin har det märkts i form av felaktig rapportering om antalet fall i området.

Att kräva att Kina plötsligt skulle erkänna Taiwan - ett område som folkrepubliken alltid har gjort anspråk på - är knappast en framkomlig väg. Men om Kina vill visa att man faktiskt tar arbetet mot smittsamma sjukdomar på allvar borde ledningen tillåta att Taiwan får observatörsstatus - något ön hade fram till 2016.

WHO borde reformeras

Hanteringen av Taiwan aktualiserar en större fråga om WHO:s funktionssätt. Det är väl känt att stora bidragsgivare har oproportionerligt stort inflytande på hur WHO agerar. Det är det som har gjort att frågan om Taiwan har blivit så känslig för organisationen - i bakgrunden hotar Kina.

Men även under Ebola-utbrottet 2014-2015 agerade organisationen saktfärdigt - påtryckningar från afrikanska medlemmar som ville spela ned allvaret tros ha bidragit till det.

På söndagen förordade tidigare statsministern Carl Bildt i Sydsvenskan en ny global institution som kan ersätta Världshälsoorganisationen. Det är bara att instämma. Ett sådant arbete kommer dock att ta tid att få på plats. 

Under tiden borde Sverige - som också är en stor bidragsgivare till FN-systemet - trycka på för att WHO ska sätta den globala hälsan framför diplomatiska dispyter.