Kina är det största hotet mot Sveriges demokrati

Xi Jinping har globala ambitioner...
Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven borde fokusera mer på dem.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hotet mot svensk demokrati 2021 kommer inte från riksdagen utan Peking. Stefan Löfven borde fokusera mindre på oppositionen och mer på Säpos årsbok.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I februari förra året slogs en tjetjensk bloggare nästan ihjäl i sin lägenhet i Gävle. Ungefär samtidigt mördades en annan i franska Lille och i juli en till i Wien. 

Den tjetjenska regimen ligger bakom samtliga dåd, enligt europeiska säkerhetstjänster. Svenska Säpo begärde utredningshjälp från ryska myndigheter men väntar fortfarande på svar. 

Det är föga förvånande. Putin och Co bedriver ju själva samma obesvärade jakt på regimkritiker som Aleksej Navalnyj och avfällingar som Sergej Skripal. Nervgiftattacken i engelska Salisbury 2018 kunde lika gärna ha ägt rum i en mellanstor svensk stad. 

Angreppen på regimkritiker är del i ett större mönster och ”tyder på en ökad riskbenägenhet hos främmande makt”, skriver Säpo i sin årsbok som publicerades på torsdagen. 

Myndigheten pekar främst ut Ryssland, Iran och Kina som länder med ”avsikt och förmåga” att använda våld och hot mot regimkritiker som vistas i Sverige. 

Förföljelserna ”pågår ständigt”. Ryssland bedriver underrättelseverksamhet genom ”allvarliga hot”, mullorna i Teheran jagar svensk-iranska kättare i exil och Kina hårdbevakar flyktingar från Tibet och Xinjiang. 

Mycket pekar på att pressen på Sverige kommer öka i framtiden.

Men särskilt kineserna verkar göra allt mindre skillnad mellan egna medborgare och andra. I höstas uppdagades till exempel att över 1 000 svenskar kartlagts av ett kinesiskt företag med koppling till landets underrättelsetjänst. 

Och svenska journalister, som Expressen-medarbetaren Jojje Olsson, hängs återkommande ut av Kinas ambassad i aggressiva ordalag – i Olssons fall senast efter att han avslöjade att SVT i det tysta klippt bort ett Kina-kritiskt inslag från Sportspegeln.

Skrämmande nog pekar mycket på att pressen på Sverige kommer öka i framtiden. Mellan 2000 och 2019 investerade Kina hela 79 miljarder kronor i Sverige. I årsboken varnar Säpo-chefen Klas Friberg för att utländska investeringar och uppköp i Sverige kan användas för informationsinhämtning och för att utöva påtryckningar.

”Sverige ligger geografiskt långt från Kina, men tydligt inom den kinesiska intressesfären vad gäller Kinas långsiktiga militära, ekonomiska och politiska mål,” skriver Säpo. Kommunistpartiet ”har både avsikt och förmåga att försvaga och begränsa Sveriges handlingskraft i de fall svenskt agerande uppfattas som ett hot mot kinesiska intressen.”

Stefan Löfven har ägnat mycket tid de senaste veckorna åt att varna för diffusa hot mot demokratin om oppositionen tar makten. 

Men det konkreta hotet mot den svenska demokratin 2021 kommer inte från riksdagen utan från den kinesiska regimens långtgående maktambitioner.  

Regeringen borde lyssna på Säpo och ägna mer tid åt det.