Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
 Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

KD:s kris ingen förlust för Sverige

Publicerad

Om Kristdemokraterna åker ur riksdagen i valet nästa höst är det inget att sörja. Partiet fyller ingen tydlig funktion längre och Sverige skulle må bra av färre partier i parlamentet.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ebba Busch Thor vaknade inte upp till några roliga nyheter på Kristdemokraternas dag i Almedalen. 

Fyra av tio väljare tror inte att KD kommer att klara riksdagsspärren i valet 2018, enligt siffror som SVT presenterade på torsdagen. Sara Skyttedal, kommunalråd för KD i Linköping, gav Busch Thor en rak höger i en debattartikel i Expressen. Partiet har ägnat sig för mycket åt perifera frågor. Nu måste man släppa rollen som en av de främsta systembevarande krafterna i svensk politik, skriver Skyttedal. 

Sara Skyttedal kritisk mot Ebba Busch Thor 

Att en av partiets mest namnkunniga politiker riktar stenhård kritik mot partiledaren under KD:s dag visar att det verkligen står illa till. Enligt Demoskops senaste mätning har stödet för KD halkat ner till ynka 2,6 procent.

När Ebba Busch Thor tillträdde som partiledare efter Göran Hägglund var tanken att partiet skulle göra en högergir och locka väljare från Moderaterna. I stället har man sladdat både hit och dit, utan någon tydlig färdriktning.

Nu verkar det som att KD försöker att rikta sig in på äldre väljare som är oroliga för hur vården kommer att fungera framöver. Det var också vad KD:s utspel på torsdagen handlade om. 

Kristdemokraterna gör som Socialdemokraterna 

Partiet vill, precis som Socialdemokraterna satsa mer på välfärden, framför allt äldreboenden. Utspelet har dock uppenbara brister. Till att börja med rör det sig om öronmärkta bidrag i stället för generella statsbidrag till kommunerna. Därtill vill KD att alla som har fyllt 85 år själva ska bestämma om de vill flytta till ett äldreboende. Att slopa behovsprövningen kommer bara att öka platsbristen.

Det är svårt att tro att det ska räcka för att lyfta KD till nya höjder. Partiet kan inte heller förlita sig på generösa moderater längre. De som brukar stödrösta på broder fyra procent har fullt upp med sitt eget partis många problem. 

Det kan mycket väl vara så att Kristdemokraternas tid i riksdagen är förbi. Det skulle onekligen göra det enklare att styra landet ifall antalet partier i riksdagen blev färre. Politiken blir allt för plottrig när regeringar gör sig beroende av småpartierna och tvingas uppfylla deras krav. 

Under alliansens tid vid makten avskaffades fastighetsskatten och vårdnadsbidraget infördes för att blidka Kristdemokraterna. Det är två reformer som Sverige hade klarat sig bättre utan. 

Dessutom har det blivit påtagligt trångt inom alliansen. Vad erbjuder KD för politik och perspektiv som de andra inte gör? Så länge man inte kan ge ett tillfredställande svar på den frågan kommer det fortsätta att gå utför. 

Läs också:

Varför behövs Kristdemokraterna? 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag