Nationaldemokraterna demonstrerar. Om KD får bestämma kan det bli olagligt. Foto: Johan Adelgren
Nationaldemokraterna demonstrerar. Om KD får bestämma kan det bli olagligt. Foto: Johan Adelgren

KD på hal is

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Tidigare i år försvarade Göran Hägglund den mordhotade konstnären Lars Vilks rätt att rita sina rondellhundar. Då sade Hägglund: "Det duger inte att vara svajig i det som handlar om demokratins grundvalar. Folk får vara hur provocerande som helst, yttrande- och tryckfriheten är ändå absolut."
Men nu visar det sig att partiet önskar inskränkningar i den grundlagsskyddade förenings- och organisationsfriheten. I partiets valmanifest - som släpptes i går - säger sig KD vilja förbjuda deltagande i och stöd till rasistiska, kriminella och terroriststämplade organisationer.
Ungdomsförbundet är med på noterna; KDU-ordföranden Charlie Weimers vill exempelvis förbjuda vänsterextrema Antifascistisk aktion (AFA). Nyligen attackerades KDU-medlemmar i Lund av en grupp svartklädda ungdomar, som Weimers anser har kopplingar till AFA. Till Dagen.se säger han att grupper som har våld som affärsidé borde förbjudas.
Då undrar man genast: Vilka organisationer - som står för terror, rasism eller kriminalitet - borde enligt moderpartiet förbjudas? Bandidos? Nationaldemokraterna? Är Piratpartiet, som inte ställer upp på upphovsrätten, ett "kriminellt" parti? När det gäller terrorstämplade organisationer följer Sverige EU:s riktlinjer.
Det är svårt att få ett rakt svar från KD. En riktlinje sägs vara FN:s terrorlista. Genom den kommer man knappast åt AFA eller svenska nazister. Regeringen behöver inte riktlinjer från KD för att jaga eventuella medlemmar i olika terrororganisationer. Det görs nämligen redan.
Inger Davidsson, rättspolitisk talesperson för KD, säger till SVT att det krävs en utredning för att fastställa vilka organisationer som ska kunna vara olagliga. I KD:s valmanifest är riktlinjen tydlig: organisationer ska kunna förbjudas.
Det är inte första gången idén lanseras. För snart två år sedan klagade Svenska FN-förbundet på att regeringen inte förbjuder rasistiska organisationer och rasistisk propaganda. Men spridning av hetspropaganda, samt att uppmana eller uppvigla till grova brott, är sedan länge förbjudet enligt svensk lag. Likaså är det förbjudet att att finansiellt stödja terrororganisationer. Att i dagsläget ge sig på organisations- och yttrandefriheten är därför obegripligt och troligtvis kontraproduktivt. Förbud leder bara till att nya organisationer uppstår: idéerna består.
Det är en sak att inte vilja göda AFA, Nationaldemokraterna och andra extremister med skattemedel och presstöd. En annan att bedriva åsiktsförföljelse genom att förbjuda människor att organisera sig fritt. Unkna åsikter och organisationer bekämpas bäst i en öppen debatt.
Göran Hägglunds försök att framställa sitt parti som frihetsälskande ter sig alltjämt verklighetsfrånvänt.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag