Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD och M är för heta på gröten i kriminalpolitiken

Moderaternas Ulf Kristersson vill använda tvångsomhändertaganden av barn som signalpolitik mot kriminella föräldrar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Polisen står ofta handfallen inför barns kriminalitet, som huvudsakligen är socialtjänstens ansvar.
Foto: BILDBYRÅN
KD:s Ebba Busch vill använda biståndspengar till att bygga fängelser utomlands – en dålig idé.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Nej, Sverige ska vare sig bygga fängelser i Afghanistan eller tvångsomhänderta barn som signalpolitik mot kriminella föräldrar. Kristdemokraterna och Moderaterna skulle tjäna på att tänka igenom sina förslag bättre innan de presenteras.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Gängbrottsligheten dominerar återigen den politiska agendan och oppositionen gör sitt yttersta för att framstå som handlingskraftig. Många av de förslag som har presenterats på sistone är utmärkta, men några är mindre genomtänkta.

I veckan som gick föreslog exempelvis Kristdemokraterna att Sverige ska använda biståndspengar för att bygga fängelser utomlands. Därmed skulle dömda utländska medborgare kunna avtjäna sina straff i hemlandet i stället för på fullbelagda fängelser här.

Att bygga fängelser är dock en betydligt mer krävande uppgift än att slå upp ett antal väggar och stängsel. Är det tänkt att Sverige även ska stå för personalen med alla de omkostnader som följer i form av traktamenten, resor, säkerhetsarrangemang med mera? Eller ska vi bara hänga upp en Sida-skylt utanför ett fängelse i Afghanistan eller Somalia, där tortyr kan pågå obehindrat och talibaner vandra ut som fria män?

KD pekar utan tvekan på ett problem som behöver lösas: överfulla fängelser där runt en tredjedel av de intagna är utländska medborgare. Men det finns betydligt bättre svar på den utmaningen, såsom att hyra fängelseplatser utomlands i länder som redan bedriver en anständig fångvård eller att upprätta en separat anstalt för denna grupp i Sverige.

Det påminner om hur S-kvinnor vill använda hotet om automatiska orosanmälningar för att avskräcka män från att köpa sex.

I helgen var det Moderaternas tur att göra ett utspel som fick många att höja på ögonbrynen. I Ekots lördagsintervju föreslog Ulf Kristersson att polis och åklagare ska kunna tvångsomhänderta gängkriminellas barn. Syftet är inte bara att skydda barn från att växa upp i en skadlig miljö – nej, det här är signalpolitik:

”Det skulle jag säga är en signal som skulle bli rätt kristallklar rakt in i rätt många familjer”, säger Ulf Kristersson till radion.

Det påminner om hur S-kvinnor vill använda hotet om automatiska orosanmälningar för att avskräcka män från att köpa sex. Men Lagen om vård av unga (LVU) handlar om att skydda utsatta barn, inte att använda dem som slagträn för att komma åt deras föräldrar.

Även här finns ett akut problem i botten som behöver lösas. Samhället står ofta handfallet inför den grova kriminalitet som barn och ungdomar ägnar sig åt. Dagens system fungerar inte och måste reformeras i grunden.

Grovt kriminella 15-17-åringar bör omhändertas av Kriminalvården. Staten bör ta över hela eller delar av kostnaden för LVU-placeringarna och lagen skrivas om så att även brottsoffrens skyddsbehov vägs in. 

Relationen mellan polis och socialtjänst måste underlättas genom sekretesslättnader, och det kan vara rimligt att ge polis och åklagare möjlighet att begära tvångsomhändertagande av barn i akuta situationer i samband med allvarlig brottslighet. I dag tvekar eller dröjer socialtjänsten ibland med att fatta de nödvändiga besluten.

M och KD har rätt i sin kritik av en passiv regering, som vägrar att ta in situationens allvar. Men de får se upp så att de inte blir övertända.