Vice statsminister Isabella Löven (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill slippa vildkatter. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures, Joachim Wall /KvP
Vice statsminister Isabella Löven (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill slippa vildkatter.  Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures, Joachim Wall /KvP

Katten också, mer hopplöst polisjobb

Publicerad

För att ett förbud mot att överge katter ska efterlevas måste polisen hitta förövare och domstolar fälla dem. Det är att använda ansträngda rättsresurser fel.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Allt går inte fort i politiken. Utredningen med förslag till ny djurskyddslagstiftning lades fram i november 2011.  Regeringen Reinfeldt gjorde ingenting. Och först nu har landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) samlat ihop sig till en proposition.

Den presenterades på DN Debatt mer än ett dygn innan själva förslaget finns att läsa, ett oskick till för att undvika pålästa frågor när ämnet är hyperaktuellt. 

Nåväl. Den rödgröna regeringen har tidigare visat att den begriper något av den nya verkligheten i Sverige, att stora delar av byråkrati är överansträngd på grund av den stora invandringen. 

Ygeman flyttade djur från polisen till länsstyrelserna

Dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) insåg att polisen var belamrad med arbetsuppgifter som inte var kärnpolisiära, som att omhänderta och sälja djur. 1 juli i år kommer dessa sysslor att övertas av länsstyrelserna.

Polisen får då hundra tjänster fria för mer angelägna ändamål.

Det är bra. Desto underligare att regeringen nu vill införa ett uttryckligt förbud mot att överge tamdjur. Ett förslag som i praktiken handlar om vildkatter. Även om ingen har en susning om hur många de är och vilka eventuella skador de ställer till med anser regeringen det befogat med ett förbud.

Svårt spåra ägare till herrelösa katter

För att ett förbud ska ha en praktisk verkan måste lagens långa arm ta tag i förövarna och ställa dem inför rätta, åtminstone i några fall då och då. Och vips har polisen fått en ny arbetsuppgift som måste tas på allvar för att lagstiftningen ska tas på allvar.  

Att fastställa före detta ägare till herrelösa katter får det där med att hitta nålar i höstackar att framstå som rena barnleken. Då kan man använda eld, magneter eller vatten för att finna föremålet. Men ex-husse till en strykarkatt?  

Hittar man en mager misse med tatuering i örat eller mikrochip vid skulderbladen finner man sannolikt en ägare som blir överlycklig över att den förrymda älsklingen äntligen kommer hem igen.

Kattregister kommer inte nu, men kanske sen

Djurskyddsutredaren föreslog att katter skulle märkas och registreras hos Jordbruksverket. Tala om missriktad byråkrati. Regeringen avvisar tanken, nu. Dessvärre ska den utredas vidare. 

Trots all betänketid ska det även utredas hur det står till med "välfärden" hos minkar i pälsindustrin och vad som är proportionerliga straff för brott mot djur. Det är att ägna oproportionerligt mycket möda åt avvägningarna. Men det kanske behövs för att kattrakandet ska övergå i kohandel mellan regeringspartierna.

De röda och gröna har i alla fall enats om att elefanterna och sjölejonen ska bort från cirkusarna.

Allt medan den stora elefanten står kvar mitt i Rosenbad och trumpetar: Är den nationella strategin för ökad livsmedelsproduktion alls förenlig med djurrättsretorik? 

 

Läs också: Djur är inte människor

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag