Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katastrofvalet borde ge Löfven skrämselhicka

Stefan Löfven har inte haft någon bra höst, och nu rasar väljarnas förtroende för honom.
Socialdemokraterna är i kris över hela Europa - Foto: ALEX LJUNGDAHL
Labouranhängare på ett av Jeremy Corbyns kampanjmöten under valdagen.Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokratin är i kris i nästan hela Europa. Både Stefan Löfven och Jeremy Corbyn misslyckas med att hålla kvar sina traditionella väljare.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Labourledaren Jeremy Corbyn hade ett guldläge. Hans huvudmotståndare var en djupt impopulär premiärminister som under sin korta tid vid makten hunnit splittra sin parlamentsgrupp, få bannor av Högsta domstolen och misslyckats med att infria sitt heliga löfte om att inte skjuta upp brexit.

Ändå blev torsdagens parlamentsval ett blodbad för Labour. Tories vann den största majoriteten i parlamentet sedan Margaret Thatchers dagar. En stor del av vinsten säkrades dessutom i starka arbetarklassfästen i Wales och the Midlands, vissa av dem hade knappt röstat fram en konservativ parlamentsledamot sedan första världskriget.

Corbyns valförlust bortförklaras

När det går dåligt för socialdemokratiska partier runtom i Europa påstås det ofta bero på att partierna har gått för långt till mitten. Men Jeremy Corbyn gick till val på ett radikalt vänsterprogram med löften om åternationalisering av hela branscher samt löntagarfonder. Ändå står det nu klart att han inte kommer att leda Labour i nästa val.

Solen hade ännu inte gått upp över de brittiska öarna på fredagsmorgonen innan bortförklaringarna började ramla in. Förlusten handlade inte om Corbyns politiska program, hävdades det. Det var brexit och andra frågor som fick arbetarväljarna att överge partiet. 

Och visst, Corbyn var på flera sätt ett specialfall. Det är till exempel inte ofta som en chefsrabbin i en mogen demokrati går ut och varnar för att oppositionsledaren inte tar antisemitismen i sitt eget parti på tillräckligt stort allvar. 

Men man måste läsa valresultatet väldigt selektivt om man inte ser att det klassiska vänsterrecept som svenska S-debattörer som Daniel Suhonen och Göran Greider brukar skriva ut visade sig vara verkningslöst.

Socialdemokratins kris

Labour är inte ensamt, runtom i nästan hela Europa befinner sig socialdemokratin i kris. I Frankrike är partiet i praktiken numera utraderat och i Tyskland ligger världens äldsta socialdemokratiska parti bara fyra i opinionsmätningarna. Det är i Norden - där S-märkta statsministrar styr i Sverige, Finland och Danmark - som socialdemokratiska partier lyckas hålla ställningarna någorlunda, om än ofta med historiskt lågt väljarstöd.

Det finns förstås flera orsaker till kräftgången: antalet traditionella industrijobb minskar, fackföreningarna misslyckas med att organisera anställda i den nya servicesektorn och utbildningsnivån ökar. 

Men det är slående - både i Storbritannien och i övriga Europa - att socialdemokratiska partier inte lyckas formulera en politik som lockar de traditionella väljarna.

De flyr i stället rakt i famnen på partier som socialdemokratin har utnämnt till huvudmotståndare. Sverigedemokraterna är nu rentav största parti bland LO-väljare, enligt SCB. Den typiska S-väljaren är på väg att bli en välmående tjänsteman i en större storstad, inte en arbetare på landet. 

Jeremy Corbyns katastrofval borde ge Stefan Löfven skrämselhicka.

Veckan med Viktor:

Viktor Barth-Kron: Partierna är ALLTID vinnare i mätningar – även när det går dåligt.