Kass kampanj för en god sak

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Försvarsmaktens kampanj för att locka unga har hamnat i skottgluggen. De actionfyllda filmerna ger en falsk bild av verkligheten. Reklamfilmerna är inspelade i Sydafrika och interiörerna från den mörka stridsledningscentral som visas i en av filmerna har mer med Hollywood att göra än den grå vardagen inom det svenska försvaret.
Kampanjen kritiseras också för sitt oklara budskap. "Har du vad som krävs för att ha en åsikt?" är den genomgående fråga som ställs till läsaren och tittaren. Med tanke på att de flesta svenskar antagligen inte ens vet att värnplikten är historia från och med den 1 juli i år är det en ytterst märklig prioritering.
Kritiken mot försvarets oseriösa kampanj har viktiga poänger. Men det finns trots allt viktigare saker att syna när det gäller försvarets rekryteringsprocess. Enligt det riksdagsbeslut som ska vägleda det nya, frivilliga personalförsörjningssystemet bör minst tre fjärdedelar av arméstridskrafterna vara kontrakterade, det vill säga reservare som varvar insatser i försvaret med jobb eller studier. Men när försvaret gör upp sina egna planer pekar allt tvärtom mot att en majoritet kommer att vara heltidsanställda.

Försvaret tycker uppenbarligen att det är bekvämare och tryggare att anställa på heltid. Problemet är att det blir väldigt dyrt att ha en så hög insatsberedskap. Sverige har inget säkerhetspolitiskt behov av att ha så många män och kvinnor på stående fot. Tvärtemot reklamfilmernas budskap riskerar tjänstgöringen att bli så enahanda att de bästa krafterna lämnar försvaret. Med ett uttalat yrkesförsvar förlorar vi dessutom de dubbla kompetenserna hos soldater som varvar insatser med ett civilt liv.
I grunden är dock beslutet att slopa värnplikten en välgärning på alla sätt. Till att börja med var det stötande att ha en plikt, vidhäftad med hot om fängelse, som utvecklats till ett lotteri. För det andra har det varit ett oerhört slöseri med resurser att utbilda tiotusentals unga män och kvinnor som efter muck aldrig sätter sin fot på ett regemente igen.
För det tredje motsvarar värnplikten inte försvarets behov längre. Huvuduppgiften för försvaret är internationella insatser och där kan inte värnpliktiga sättas in. I stället har man tvingats rekrytera nya utlandsbataljoner gång på gång, som upplösts så fort de satt sin fot på svensk mark igen.

Med det nya rekryteringssystemet skickar man i stället en väl samövad bataljon direkt ur insatsorganisationen, vilket kommer att öka både säkerheten och effektiviteten.
Stora delar av Europa har kommit till samma slutsats som Sverige och skrotat värnplikten. Finland, Norge och Schweiz tillhör de få undantagen.
De rödgröna ska tillsätta en utredning om värnplikten om de vinner valet. Sannolikheten för att den skulle komma fram till att värnplikten borde återupplivas är väl ungefär lika stor som att försvarets kampanj vinner Guldägget.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag