Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karolinskas rektor måste få sparken

KI måste jobba hårt för att återupprätta sitt förtroende. Då kan man inte ha en rektor som har försökt sopa problemen under mattan.Foto: Lisa Mattisson/Pressbild

Business as usual kan inte bli svaret efter en av de största vård- och forskningsskandalerna någonsin i Sverige.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det lät som en genial idé. Genom att tillverka luftstrupar i plast som dränktes i patientens egna stamceller såg kirurgen Paolo Macchiarini på Karolinska institutet (KI) ut att lösa två stora medicinska problem: bortstötning av implanterade organ och brist på donerade organ.

Problemet är bara att metoden inte fungerade. Av de åtta patienter i världen som fått en luftstrupe i plast inopererad lever i dag bara två. Den ena har fått sin plaststrupe utopererad medan den andra behöver få sin rensad av läkare var fjärde timme.

Bosse Lindquist har i tre timslånga program för SVT:s Dokument Inifrån skickligt blottlagt en jätteskandal på Karolinska universitetssjukhuset och KI. Han har visat hur flera patienter inte alls varit så illa däran före operationerna som kirurgen velat ge sken av, att inga djurförsök föregick dem och att KI felaktigt gått i god för att alla nödvändiga tester genomförts.

Den största skandalen är dock inte att ledningarna lät sig vilseledas av Macchiarini. Det är hur de agerade när varningsklockorna började ringa. I stället för att gå till botten med allvarliga anklagelser om forskningsfusk och oetiska operationer gjorde ledningarna allt för att skydda sin prestigevärvning.

De fyra högt uppsatta läkare på sjukhuset som anade oråd och på eget initiativ granskade forskningen och journalerna hotades med polisanmälningar och formella varningar. Och trots att den externa granskare som anlitats av KI slog fast att Macchiarini ägnat sig åt forskningsfusk friades kirurgen av universitetet efter att han skickat in kompletterande material. De inlagorna fick granskaren dock aldrig ta del av.

Så sent som för ett halvår sedan uttalade KI:s rektor Anders Hamsten sitt förtroende för Macchiarini, som genast började planera för nya operationer på människor.

Trots att all information länge varit känd av ledningarna var det först när dokumentärerna började sändas i SVT som KI och universitetssjukhuset agerade. Paolo Macchiarinis anställning kommer inte att förlängas och sjukhuset initierade en granskning, som man först efter stark kritik lovade skulle skötas externt.

KI är Sveriges högst rankade universitet och det är dess Nobelförsamling som utser Nobelpristagaren i medicin. KI liksom sjukhuset måste nu jobba hårt för att återupprätta sitt sargade förtroende.

Den externa granskningen måste få gå till botten med allt som hänt, inklusive de etiska haverier till operationer som Macchiarini har kunnat genomföra i Ryssland med hjälp av Karolinskas goda namn. Riktlinjerna för experimentella operationer i gråzonen mellan forskning och vård måste göras tydligare och visselblåsare måste uppmuntras i stället för att hotas.

Om det arbetet ska ha någon som helst trovärdighet kan det dock inte styras av ledningar som själva försökt sopa problemen under mattan.

Om rektor Anders Hamsten inte har vett att avgå borde han få sparken.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.