Karin Pihl

Vi behöver inga kommunala DJ:s

Publicerad

Alla unga kan inte bli entreprenörer, även om Sveriges kommuner verkar tro det när de erbjuder sommarjobb.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

På 2010-talet är ingenting så ute som att ha tråkigt. Engagemang är däremot jättebra. Att döma av de kommunala sommarjobben som erbjuds i huvudstaden är det inget fel på Stockholms stads trendkänsla.


Som tonåring kan man,
utöver de klassiska sommarjobben, arbeta med att driva antirasistiska jämställdhetsprojekt. Om man inte är mer sugen på ”Summer Business Challenge”, som ger ungdomarna möjlighet att utveckla sitt entreprenörskap. Är du som 17-åring mer inne på PR? Självklart finns det ett kommunikationsprojekt också.

Stockholm är inte den enda kommunen som satsar på det ungdomarna gillar. I Göteborg kan kidsen tjäna sommarlovsslantar genom att jobba som DJ och rappare. Uppsala kommun erbjuder ett tiotal ungdomar dans som sommarjobb.


Alla är dock inte lika nöjda.
Stockholmspolitikern Erik Slottner (KD) anser det vara maktmissbruk från stadens sida att låta ungdomarna få betalt för att sprida feminism. Om det hade handlat om jämställdhet hade han dock inte haft några problem. Slottner har rätt, det är märkligt att den rödgrönrosa majoriteten använder sommarjobbare som valarbetare. Men det stora problemet med sommarjobbstrenden är något annat.

Antalet ansökningar till yrkesprogrammen på gymnasiet har minskat kraftigt. Detta trots att arbetsmarknaden för undersköterskor och hantverkare är betydligt bättre än för kommunikatörer. Enligt Gymnasium.se anser en av tre elever att de som pluggar något praktiskt är ”mindre smarta”. Vore det inte bättre då att kommunerna uppmuntrade ungdomarna att utmana sina fördomar och testa på något praktiskt på sommarjobbet?


Det är inte fel att anordna
jämställdhetsseminarium, spela musik och utveckla sina kreativa idéer under sommaren. Det är utmärkt – som kolloverksamhet. De flesta blir inte artister och antalet jobb som mänskliga rättigheter-ambassadör lär även i framtiden vara ytterst begränsat, särskilt med tanke på Miljöpartiets dåliga opinionssiffror.

Givetvis är det bra att det finns unga entreprenörer. Men de flesta blir inte Blondinbella. Varför ska det offentliga gynna den elit av driftiga personer som i framtiden kommer att glassa runt på mingel i Almedalen? Medan det stora flertalet unga, som inte lyckats få ett jobb på närmaste äldreboende, kämpar med att få ut sina cv:n till stans alla kaféer.


Trenden är tidstypisk. Det finaste man kan vara i hyperindividualismens tidevarv är entreprenör eller ambassadör för något. Man ska drivas av ett brinnande engagemang i sitt yrkesliv och bidra till en bättre värld. Men det stora flertalet människor kommer även i framtiden att ha klassiska knegarjobb.

Uppsala kommun motiverade sin danssatsning med att de vill introducera kreativa yrken och visa att man kan försörja sig som kulturarbetare. Men det kan man inte, eller rättare sagt väldigt få kan det. Och det räcker definitivt inte med tre sommarveckor som erfarenhet.


Vi är på väg att skapa
en generation egocentriker som tror att mångfaldsutvecklare är ett normalt yrke, och att man kan leva på något bara man brinner tillräckligt mycket. Så är det inte. 2000-talisterna lär bli besvikna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Karin Pihl är fristående kolumnist.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag