Foto: / OLLE SPORRONG
 Foto: / OLLE SPORRONG
Karin Pihl

Varför vill politikerna att Stockholm ska vara tråkigt?

Publicerad

Stockholmspolitikerna skryter om stadens sprudlande kulturutbud. Samtidigt bekämpar de folk som försöker ge staden lite liv.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Jag besökte en av Stockholms fantastiska takrestauranger för ett tag sedan. Trots det soliga försommarvädret var det ingen där. Orsaken var, enligt ägaren, att hans nya handläggare på kommunen inte kunnat hitta en fem år gammal inkomstdeklaration. Vips så var alkoholtillståndet indraget. Ägaren fick ingen tid på sig att få fram en kopia.

Stockholms stad sörjer säkert inte den stackars krögaren. Att göra huvudstaden tråkigare verkar nästan vara i linje med politikernas ambitioner.

Ta bara historien med Debaser Medis. Det var med sorg många musikälskande stockholmare mottog beslutet att rockklubben tvingas bort från Medborgarplatsen. Men det brydde sig inte den socialdemokratiskt styrda majoriteten om. Debaser kastades ut vid årsskiftet, och staden har inte hittat en ny lokal, trots löften. 

I stället ska biblioteket byggas ut. Så var i alla fall planen. Men politikerna har inte ens brytt sig om att ha finansieringen klar. Nyligen rapporterade Mitt i Södermalm att ombyggnationerna pausats på obestämd framtid, eftersom det inte finns tillräckligt med pengar. De avsatta 670 miljonerna räcker inte.

Förlåt, men hade ni inte kunnat kolla det innan ni drog i gång hela spektaklet?

Mer livat på bibblan

Levande musik verkar helt enkelt inte vara något för staden. Nu förtiden verkar det nästan vara mer ståhej på biblioteken än på krogarna. Stockholms stads ljudregler är nämligen så stränga att flera centrala musikbarer tvingats lägga ner de senaste åren.

Det är som om politikerna jävlas med oss medborgare”, konstaterar Mats Wickman i SvD (13/6), apropå historien med Medborgarhuset.  På detta svarar Jan Valeskog (S), ordförande i exploateringsnämnden, att Wickman framstår som ”en lobbyist för privata intressen”. Detta bara för att Wickman tycker att det är rimligt att en storstad har en konsertlokal innanför tullarna.

Faktum är att socialdemokraterna själva inte har några problem med att låta privata, kommersiella intressen styra stadsplaneringen. Stadshuset låter oljeshejker i Abu Dabi förvandla Stureplan till en byggarbetsplats under ett decennium, och därmed riva den klassiska restaurangen Sturehof – till förmån för en mer kommersiellt gångbar galleria. Och man tänker låta teknikjätten Apple bygga en stor flaggskeppsbutik i Kungsträdgården.

Globala bolag slipper hyran

Dessutom subventionerar staden kommersiella byggen runtom i stan, eftersom det är "så dyrt" att bygga nya gallerior och kontorskolosser. Exempelvis slipper det globala fastighetsbolaget Pembroke betala hyra för tomträtten för sina kontorshus under de kommande 20 åren. Skattebetalarna bjussar.

Politikerna i Stockholm prioriterar alltså två saker: Sina egna fixidéer, och globala marknadskrafters intressen. Små privata aktörer struntar man i. Det rimmar illa med ambitionen att låta nöjeslivet i "the Capital of Scandinavia" vara ett dragplåster för turister. 

Eller tror stockholmspolitikerna att folk kommer att resa hit för att låna böcker, fotografera kontorsbyggnader och dricka hallonsoda på krogen?

Men det är klart. Snart har vi ju det måttligt populära Nobelcentret. Staden ser säkert bygget som en potentiell turistmagnet. Det kommer ju att innehålla både konferenslokaler, butiker och kontor.

Läs också:

Politiker sviker folket för shejker och företag

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Karin Pihl är fristående kolumnist.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag