Varje dag måste de tusentals svenskar som reser över Öresundsbron kliva av tåget för ID-kontroll. Pendlare har protesterat alltsedan gränskontrollen mellan Köpenhamn och Malmö infördes. Det är förståeligt. Kontrollerna skapar irritation, stress och förseningar. Men de är i dagsläget ett nödvändigt ont. Om politikerna hade sett tecknen på den stora migrationsströmmen tidigare hade man kanske kunnat vidta mer rimliga åtgärder.
För öppenhet utan konsekvensanalys riskerar att leda till slutenhet. Efter terrorattentatet i Stockholm, och den efterföljande debatten om personer som befinner sig illegalt i landet, har danskarna börjat tala om gränskontroller mot Sverige. Om situationen förvärras är risken stor att svenskar som reser till Danmark måste visa pass, säger integrationsminister Ingrid Støjberg till Jyllands-Posten. I så fall skulle kontrollerna alltså gälla åt bägge håll.
Danmark vill ha gränskontroll
Det är inte bara de så kallade papperslösa som oroar danska politiker. Även gängkriminaliteten i Malmö, som till stor del är ett resultat av misslyckad integration, har fått danskarna att vilja sätta passfriheten på undantag. I veckan rapporterade Ekot att den danska justitieministern har kallats till utskottsförhör. Oppositionen vill att han redogör för hur den danska regeringen ska garantera att våldet inte sprider sig till Köpenhamn.
I Norge har man liknande farhågor. Den norska polisen oroas även den över att kriminalitet och gängvåld kan spridas från Sverige. I norska polisens trendrapport över 2016 ser man en risk för att gäng i svenska segregerade städer kan etablera sig på andra sidan gränsen, och att norska kriminella ska få kontakter med gängproffsen i Sverige.
Det pratas mycket – med rätta – om samarbetsproblemen inom Europa. EU-skeptiker kammar hem sympatier, och Bryssel verkar inte kunna lyssna på kritik. Det är illavarslande, eftersom EU är viktigt för Sverige. Men gemenskapen inom Norden är ännu mer betydelsefull.
Nordiska passunionen är hotad
De nordiska länderna utgör ett av de äldsta politiska samarbetena i världen. Sedan 1950-talet råder passfrihet, och sedan dess har det varit en rättighet för nordiska medborgare att bo och arbeta i de andra nordiska länderna. Vilket många har gjort – 90 000 svenskar har flyttat till Norge bara sedan 1995.
Vi nordbor är helt enkelt integrerade, och det har fungerat bra eftersom länderna är så pass politiskt, kulturellt och ekonomiskt lika. Just därför är det oroväckande att danskarna funderar på att införa passkontroll, och norrmännen oroas över en svensk kriminalitet som kan röra sig över gränsen. Blir så fallet är det inte konstigt om statsminister Solberg börjar resonera som Støjberg.
Orsaken till detta är givetvis att Sverige har bedrivit en radikalt annorlunda politik jämfört med de övriga länderna. Den svenska ambitionen att ha Europas mest öppna gränser har ironiskt nog lett till att våra närmsta grannländer vill stänga dem.
Den här utvecklingen måste stoppas. Visa pass för att åka på skidsemester i Hemsedal eller för ett dagsbesök i Helsingör? Tanken är absurd.
Karin Pihl är fristående kolumnist på Expressens ledarsida
Läs också:
Vänstern går rakt i reklamnissarnas fälla?
Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.