Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Pihl

Sverige behöver fler principlösa politiker

Att låta sig styras av dogmer är lika illa som att inte ha några principer överhuvudtaget, skriver Karin Pihl, bland annat apropå tiggerifrågan. På bilden: Rester efter ett migrantläger i stadsparken i Borås.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Att stå upp för värderingar är bra. Men ytterst handlar politik om att lösa praktiska problem. 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Vad är viktigast: principer eller konsekvenser? Att försvara sina grundläggande värderingar är så klart inte fel. Men om ens principer hindrar en från att vara pragmatisk bör man se över dem.

Tyvärr är det dåligt med konsekvenstänkande i svensk politik.

Ett exempel är tiggerifrågan. De som motsätter sig ett förbud mot att tigga har goda skäl. Inte ska det vara förbjudet för en nödställd att be en medmänniska om hjälp. 

Men om det visar sig att de som tigger ofta utnyttjas av kriminella ligor, att deras barn lämnas utan föräldrar i hemlandet, och att verksamheten leder till olovliga bosättningar och andra problem – trumfar verkligen ”rätten att be om hjälp” alla politiska förslag för att stävja denna företeelse?

Politiker med principer

Om principen ”rätten att inte utnyttjas för människohandel” skulle upplevas bättre med ett tiggeriförbud, kan man inte tumma på den där första principen då?

Eller ta FN:s barnkonvention. Den ska nu bli svensk lag. Lagrådet har kritiserat regeringen och menar att barnens situation inte alls kommer att förbättras med nya lagar. Men det spelar ingen roll. Intentionen är ju så fin. Tänk på barnen.

Samma logik finns bland många feminister som vill att Sverige ska införa en samtyckesklausul i sexualbrottslagstiftningen. Kortfattat innebär detta att uttalat samtycke måste bevisas. Nuvarande lag gör gällande att en förövare blir fälld om det går att fastställa att offret gjort motstånd i ord eller kroppsspråk, alternativt varit i en utsatt situation.  

Att sexuella handlingar kräver samtycke är självklart. Men det är inte alls säkert att fler våldtäktsmän skulle låsas in med en samtyckeslag. Det kommer fortfarande att krävas bevis, i detta fall att den åtalade inte uppfattade några jakande signaler. Resultatet blir alltså att rätten måste ta reda på om offret agerat på ett sådant sätt att gärningsmannen uppfattat samtycke. Kanske var hon flörtig tidigare under kvällen?

Ska lösa praktiska problem

Det räcker inte att tycka att ett politiskt förslag borde få den eller den konsekvensen. Om det inte blir som man tänkt i praktiken måste man tänka om. 

Regeringen vill förbjuda religiösa friskolor eftersom man vill sätta hårt mot hårt mot segregationen. Men konsekvenserna av ett sådant förslag – om man inte tar bort det fria skolvalet – riskerar att bli att den muslimska skolan byter namn till ”arabiska kulturskolan” eller att barnen får gå på den kommunala, invandrartäta skolan i stället. Inte blir det mer mångfald och integration för det.

I bästa fall är en principfast uppfattning ett försvarsmedel mot åsiktsmobbar och populism. I sämsta fall är principer bara kraftfulla slag i luften. Att låta sig styras av dogmer är lika illa som att inte ha några principer överhuvudtaget.


Fotnot:

I tv-spelaren ovan syns det senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om varför en S-M-regering vore bra för Sverige.


Läs också:

Den bästa visionen är en värld utan visioner