Bättre att satsa på bra lärare än dyra föreläsningar. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNBättre att satsa på bra lärare än dyra föreläsningar. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bättre att satsa på bra lärare än dyra föreläsningar. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skolan behöver inga guruer. Foto: PHOTOGRAPHY BY: GEORGE KRAYCHYK / COPYRIGHT © 2007 PARAMOUNT PICTURES. ALL RIGHTS RESkolan behöver inga guruer. Foto: PHOTOGRAPHY BY: GEORGE KRAYCHYK / COPYRIGHT © 2007 PARAMOUNT PICTURES. ALL RIGHTS RE
Skolan behöver inga guruer. Foto: PHOTOGRAPHY BY: GEORGE KRAYCHYK / COPYRIGHT © 2007 PARAMOUNT PICTURES. ALL RIGHTS RE
Karin Pihl

Skona lärarna från självutnämnda orakel

Publicerad

Sociala entreprenörer tjänar stora pengar på att föreläsa inför lärare och rektorer. Men undervisningen blir inte bättre av peppande budskap som "alla människor är unika!".

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det finns många eldsjälar i skolans värld. En av dem heter Micke Gunnarsson, samhällsentreprenör och föreläsare. I söndags la han upp en bild på sitt Instagramkonto. Fotot föreställer en lapp riktad till en lärare, och förklarar att ”mitt barn får inte ta med sig läxor hem i höst. Micke hoppas att detta ”underlättar både för dig som lärare och för mitt barn”.

Man kan ju fråga sig varför Micke Gunnarsson anser att han har rätt att bestämma hur sonens lärare ska bedriva undervisning. Kanske har han missat att den svenska lärarkåren dränks i krav från föräldrar som klagar så fort deras barn inte får högsta betyg.

Att det har varit en politisk tävlan om att höja läraryrkets status verkar också ha gått honom förbi. Det är märkligt, eftersom Micke Gunnarsson fakturerar tiotusentals kronor för att tala inför just lärare.

Dyrt med kompetensutveckling 

Han är inte den enda personen man kan anlita om man som rektor vill kompetensutveckla sina anställda. Efterfrågan på experter som föreläser om pedagogik växer. År 2012, då det nya betygssystemet började gälla, slogs något slags rekord. Enligt Lärarnas tidning, som kartlagt föreläsningsexplosionen, anlitade 135 kommuner 350 olika externa föreläsare det året.

Och det är inte bara tips om betygsimplementering som erbjuds. Den skolledare som vill bli peppad och upprymd av positiva budskap kan enkelt surfa in på valfri sajt som förmedlar inspirerande talare. Här finns en uppsjö av ”coacher” och ”inspiratörer” med inriktning skola. 

Vad sägs om en föreläsare med mottot ”den som aldrig vågar prova något nytt kommer aldrig att misslyckas”? Bara 50 000 kronor. Eller kanske "sikta mot stjärnorna, landa på månen!" för 40 000? 

Endast fantasin sätter gränser för vad man kan lägga skattebetalarnas pengar på. De flesta kommuner – 71 procent enligt Lärarnas tidning – saknar nämligen en policy kring vilka typer av talare som får bjudas in.

Gå till Skolverket i stället

De flesta föreläsare är säkert mycket kompetenta på sina områden. Men att ha mycket åsikter och gedigen livserfarenhet är inte samma sak som att vara insatt i kvalitativ pedagogisk forskning. Propagerar man mot läxor för att man anser att hemuppgifter strider mot barnkonventionen har man uppenbarligen ett politiskt snarare än ett pedagogiskt syfte med sina föreläsningar.

Och att anlita en föreläsare som är aktiv i det utomparlamentariska vänsternätverket Ofog, som Nacka gymnasium och Globala gymnasiet har gjort, är direkt olämpligt.

Dessutom är livsstilifieringen av svensk utbildning snarare ett problem än en lösning. Att försöka få lärarna att bli elevernas kompisar och ledstjärnor i livet är inte bra. Det urvattnar idén om skolan som en arbetsplats, där betyg finns till för att bedöma just arbetsprestation och inte hur mycket man är värd som människa. 

Vill man öka antalet elever med godkända betyg är det kompetenta lärare som behövs. Inte predikande livsstilsguruer. Den rektor eller kommunpolitiker som vill öka kompetensen kan med fördel vända sig till Skolverket, som erbjuder fortbildningar i allt från digitalisering till arbete mot rasism.

 

Läs också: Usel utbildning ger usla lärare

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Karin Pihl är fristående kolumnist.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag