Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Pihl

Politiker sviker folket för shejker och företag

På Första maj demonstrerar Stockholms finansborgarråd, Karin Wanngård (S) mot makten. Annars lyssnar hon gärna på privata företags PR-byråer och lobbyister.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Foto: OLLE SPORRONG

Kommersdillet har fått Stadshuset att tappa omdömet totalt. Varken Förenade Arabemiraten eller Apple ska bestämma hur Stockholm ska se ut.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Är man politiker ska man ha medborgarnas intresse som ledstjärna. Att det är så tycker nog alla som sitter i riksdag, kommunfullmäktige och nämnder, om man frågar. Men verkligheten visar något annat. 

Svenska politiker har drabbats av ett kommersdille som är av ett värre slag än svenskar på Ikea under löningshelg. Helt ogenerat låter de sig bländas av privata företags PR-konsulter och lobbyister.

Apple får bygga PR-palats i Kungsträdgården

”Det visar på vår attraktivitet, att globala aktörer vill förknippas med Stockholm.” Så säger Karin Wanngård, socialdemokratiskt finansborgarråd i huvudstaden, om Apples nya flaggskeppsbutik. Den amerikanska teknikjätten planerar att bygga en affär i Kungsträdgården. Och det är ingen liten sak vi talar om. Ritningen visar ett enormt palats, som ska byggas mot Hamngatan där restaurangen Friday’s ligger i dag. Allting är i glas, så att besökarna ska kunna ”se ut”. Mer troligt är att man ska kunna se in. Gratisreklam för nya Iphone, smart där!

Hur motiverar då Apple detta spektakel? Jo, med att man vill ”bidra till samhället.”

Vem går på det? Det är klart att Apple bidrar med arbetstillfällen och skatteintäkter. Särskilt genom alla dessa reparationsbutiker som uppstått eftersom telefonerna går sönder hela tiden. Men om varje företag fick ett eget slott skulle snart hela Stockholm se ut som ett enda stort Mall of Scandinavia.

Det Apple vill är givetvis att kränga ännu fler datorer och mobiler till hipsters som har komplex för att Stockholm inte är New York.

Vad bryr sig Förenade Arabemiraten om stadsmiljön, Wanngård?

En annan lobbygrupp som lyckats blidka S i Stockholm är ADIA, Abu Dhabi Investment Authority. Det är en investeringsfond som ägs av staten i Förenade Arabemiraten, och startades för att förvalta landets oljeinkomster. Nu ska ADIA under de kommande åren förvandla Stureplan till en byggarbetsplats. Stora delar av kvarteren ska rivas för att ge plats åt kontor och butiker.

Nästa station: Kellogg´s Cornflakes!

S låtsas som om de värnar stadens kulturella utveckling genom att godkänna projektet. Vad Förenade Arabemiraten har för intresse av att ge stockholmarna tillgång till en attraktiv stadsmiljö och garantera ett rikt nattliv är dock oklart. Snarare är det rent vinstintresse som ligger bakom.

 

Ibland undrar man om det inte finns gränser för vad man kan sälja. Nyligen meddelade Moderaterna i Stockholms landsting att de vill auktionera ut namnen på tunnelbanestationerna till företag och organisationer. ”Nästa: Kellogg’s Cornflakes”? Snacka om att förvirra resenärerna.

Om företagen talar, lyssnar politikerna, helt enkelt. 

När Spotify hotade med att fly landet för att det inte finns bostäder åt potentiella anställda reagerade hela Politiker-Sverige med bestörtning. Och det är ju bra. Men att det ska behövas varningar från ett trendigt tech-bolag för att politikerna ska inse vidden av bostadskrisen är sorgligt.

Att man tycker att det är orimligt att politikerna säljer staden på det här viset betyder inte att man vill ha tillbaka DDR-Sverige. 

På samma sätt som politikerna inte ska styra det privata är det orimligt att politikerna låter privata aktörer köra över medborgarintressen.

 

Läs också:

Snälla, skilj på dröm och verklighet i debatten 

Skolans egon är inget att hylla 

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och kolumner.