Det är upprorsstämning. Man misstänker ett kuppförsök. Kraven ökar på att kvinnan högst upp i rangordningen ska lämna. Det talas om skumma intressen, intriger och dolda maktambitioner.
Skriver jag om den populära dokusåpan Paradise hotel? Nej. Det handlar om Uppsala universitet. Stämningen på Nordens äldsta lärosäte har varit bättre. Universitetets styrelseordförande Carola Lemne är i blåsväder efter att hon lagt fram ett impopulärt förslag till styrelsen.
Universitet är myndigheter och det är regeringen som utser rektor, men universiteten själva har mycket att säga till om. Studenter, lärare och forskare lämnar fram ett förslag som blir rådgivande. Men det vill Svenskt Näringsliv ändra på. I stället vill man ha toppstyrning och managementtänkande.
Det måste till ”ökad linjestyrning”, menar representanter för Näringslivets forskningsberedning. Tillsättandet av universitetsrektorer ska ske mindre transparent, tycker de. Forskare och lärare ska få mindre att säga till om. Rektor ska kunna sparkas lättare av styrelsen.
Vad näringslivet anser i frågan verkar kanske harmlöst. Om det inte vore för att Lemne själv inte bara är ordförande för Uppsala universitet, utan också vd för just Svenskt Näringsliv.
Riskerar Uppsala universitet att bli kuppat av ett gäng new public managemententusiaster?
Formellt sett säger sig Näringslivets forskningsberedning vara fristående från Svenskt Näringsliv som organisation. Lemne själv anser att hon inte alls har några problem med att skilja på sina två olika roller. ”När jag är ordförande för konsistoriet så är jag inte Svenskt Näringslivs representant i styrelsen”, säger hon till DN.
Hon verkar ha glömt en liten detalj. Ingången till Uppsala universitetshus pryds av orden att tänka fritt är stort, men att tänka rätt är större. Det betyder inte, som många tror, att man aldrig ska ifrågasätta. Innebörden är att man ska tänka rätt rent logiskt. Vilket i sin tur betyder att man ska tänka kritiskt, och det är precis vad Lemnes opponenter gör.
Näringslivet och universiteten har delvis helt motstridiga intressen. Om ordföranden för det förra är samma person som vd:n för det senare uppstår en uppenbar konflikt.
Alla som har sett Paradise hotel vet att dubbelspelarna åker ut först, eftersom de kör sitt förtroende i botten. Samma sak gäller i den akademiska världen.
Universitet är inte företag. Ett lärosäte ska inte bara utbilda ingenjörer och företagsekonomer som kan bidra till landets konkurrenskraft. Om näringslivet får styra och ställa fritt är den fria forskningen allvarligt hotad.
Vad har Svenskt Näringsliv för intresse av historia, filosofi och litteraturvetenskap? Inget, och skulle därför säkerligen inte dra sig för att nedprioritera dessa områden. För några år sedan föreslog arbetsgivarorganisationen att humaniorastudenter skulle få sänkt studiestöd eftersom de valt att läsa ”onyttiga” ämnen.
Sverige har däremot allt att förlora på att urvattna universiteten på bildning. Lemnes dubbelspel måste stoppas.
Om Uppsala universitet hade varit en dokusåpa hade hon åkt ut vid första omröstningen.
Läs också: Expressen Ledare - Farlig inavel på högskolorna
Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor