Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Pihl

Övergrepp stoppas inte av popfeminism

På festivalen Way Out West kan besökarna lyssna på panelsamtal med olika personer. Foto: Anna-Karin Nilsson
En av dem är miljöminister Karolina Skog (MP). Foto: Olle Sporrong

Popfeminismen är ett gissel i debatten om sexuella övergrepp. I stället för att prata om mansnormer behövs konkreta åtgärder.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Som ett svar på sexuella trakasserier och våldtäkter menar många feminister att mansnormen måste förändras. Organisationen "Fatta man" har startat kampanjen ”Det börjar med mig”. Syftet är att män ska äta middag med varandra och tala om maskulinitet. Trästocksfestivalen i Skellefteå har kompletterat artistframträdanden med diskussioner om manlighetsnormer.

Konsensus är alltså att könsnormer leder till våldsbrott. Med genusanalyser och normkritik tänker man sig att brottsligheten ska minska. På sin Facebooksida förklarar Fatta-kampanjen tankegången. En illustration i form av en pyramid klargör att plumpa skämt och traditionella könsroller bidrar till våldtäkt och mord.

Det är bra att uppmuntra människors civilkurage. Det är bra att motverka machokultur. Men ett gäng feministiskt medvetna grabbar, som sitter i panelsamtal och pratar om hur jobbigt det är att de inte kan vara lika känslosamma som sina tjejkompisar – kommer det att hjälpa? Nej.

 

De som tror att man minskar brottslighet genom konceptet snälla killar pratar om vikten av snällhet lider av en övertro till popfeminism. Det är en pseudopolitisk ideologi som lämpar sig väl som en pin på jackan eller som profilbild på Facebook. Popfeminismen är ett hopkok av normkritik och ytlig miljömedvetenhet och är en stark norm i trendiga medelklasskretsar.

Trots att popfeminismen handlar om svåra och allvarliga ämnen är det lätt att vara delaktig i rörelsen. Ett utmärkt exempel är musikfestivalen Way Out West, som arrangeras i Göteborg i slutet av varje sommar.

På festivalen är all mat vegetarisk för miljöns skull. Företaget Oatley, som producerar veganska livsmedel, sponsrar stolt en scen som endast är till för panelsamtal. Här kan man stå och lyssna på eldsjälar som pratar om hållbarhet och alla människors lika värde. Man kan ta del av ”hur det är att vara kvinna i det offentliga rummet” för att sedan kila iväg och lyssna på Daniel Adams-Ray. Till och med miljöminister Karolina Skog (MP) kommer dit. Hennes namn finns med i den stilrena presentationen av alla artister.

Denna typ av havremjölksradikalism är lika trivsam som den är meningslös. För att minska sexuellt våld mot kvinnor behövs helt andra åtgärder än triviala genusanalyser som har vevats i oändligt antal debatter de senaste åren.


Majoriteten av alla män begår inte övergrepp. Då är det ingen vits att rikta in sig på män i allmänhet. I stället bör man fokusera på grupper med hög riskbenägenhet att begå sexualbrott. Till dessa hör personer som lider av sexmissbruk, har låg impulskontroll och ett problematiskt förhållande till alkohol eller droger. Här kan samhället göra mer, genom exempelvis fler stödtelefoner för personer i riskzonen och bättre terapi för att minska återfall. Det är åtgärder som fungerar.

Att ge kvinnor kunskap om hur man bäst försvarar sig i en hotfull situation har också visat sig ha effekt. Bevisgrunderna för rundabordssamtal om genus är däremot synnerligen svaga. Feminismen behöver bli konkretare och mer praktisk.

 

Läs också: Ta hand om er själva först, världsförbättrare

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor!