Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Pihl

Lyssna på Gessle och logga ut från Instagram

Vi har mer fritid än för 25 år sedan. Ändå är vi mer stressade. Med tanke på att vi ägnar nästan all ledig tid framför olika skärmar är det kanske inte så konstigt.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

”Äta, jobba sova dö”, sjöng Per Gessle i sin sommarplåga från 1996. Nu behöver han själv kanske inte jobba så mycket längre, med tanke på hur många miljoner han har dragit in under sin musikkarriär. Ändå har han rätt i att livet till stor del består av just detta – livspusslet, som det heter på modern svenska. Gessle har dock fel i att det är ”samma sak i alla tider”. Om han hade skrivit låten i dag hade han förmodligen lagt till något om att slösurfa.

För några år sedan kartlagde SCB svenskarnas användning av tid. Resultaten är knappast rafflande. Vi arbetar åtta timmar om dagen, kvinnor sköter fler hushållssysslor och män stannar längre på jobbet. Jämfört med början av 1990-talet har vi faktiskt något mer fritid än tidigare. Skönt!

Instagram har tagit över våra liv

Denna ledighet går dock inte till att läsa böcker, för läsandet har gått ner med nästan en tredjedel. Inte heller umgås vi mer med vänner, för det sociala umgänget har också minskat. I stället hänger vi framför datorn eller pillar på våra smarta telefoner.

Sociala medier har tagit över våra liv. Enligt den amerikanske psykologen Adam Alter, vars forskning bekräftar SCB:s statistik, är Facebook, Twitter och Instagram upplagt för att ständigt ge snabba kickar. En bok läser man ut, och en film är slut när eftertexterna rullar. Men det sociala medieflödet kan man uppdatera i all oändlighet.

Varför gör vi det? Ärligt talat, Twitter består till stor del av gaphalsar, Facebook svämmar över av människor som tror att de faktiskt ser ut som George Clooney för att ett internettest sa så, och Instagram befolkas av ”livsnjutare” som joggar arton mil innan frukost. Inte konstigt att stress har blivit den vanligaste orsaken till sjukskrivning.

Någon som reagerat mot de perfekta men ack så selektiva verklighetsbeskrivningarna är komikern Karin Adelsköld. ”Innan sociala medier hade jag inte samma enorma flod av bilder att jämföra mig med”, skrev hon nyligen på Expressen debatt.

Gå och fiska

Hennes lösning är att våga lägga upp fula bilder. Men jag tror snarare att vi ska lyssna på Per Gessle. Att gå och fiska, eller ägna tid åt någon annan hobby, vad som helst egentligen, är bättre än att lägga upp selfies på Instagram. Fula eller snygga, det kretsar trots allt om att få "likes".

En riktig hobby handlar däremot om något större än den flyktiga känslan av ytlig bekräftelse. Den som sjunger i kör eller spelar korpfotboll gör det för sin egen tillfredsställelse, men också för att bli en del av en större gemenskap. Estetisk verksamhet såväl som idrott frigör endorfiner och motverkar stress. Instagram är raka motsatsen, där är alla ensamma och stressade tillsammans.

I stället för att visa upp en "rättvisande bild" på sociala medier borde vi fråga oss varför man måste visa upp en bild hela tiden. Det är som att marknadsprinciperna om att vi ständigt ska värderas utifrån prestation följer med hem från jobbet. Men vem orkar leverera mätbar nytta, som andra ska granska, dygnets alla vakna timmar?

Sociala medier är bra för att hålla kontakt med vänner, se vad bekanta håller på med och diskutera diverse spörsmål. Inget fel med det. Men det är inte värt större delen av vår fritid. Den ivrige scrollaren får aldrig en chans att andas in och andas ut.

 

Läs också:

Vill vi verkligen höra Morgan Johansson sjunga?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!