Emmanuel Macron vann över Marine Le Pen. Men högerpopulismen är inte på tillbakagång, varken i Frankrike eller någon annanstans i Europa. Foto: LIONEL BONAVENTURE
Emmanuel Macron vann över Marine Le Pen. Men högerpopulismen är inte på tillbakagång, varken i Frankrike eller någon annanstans i Europa.  Foto: LIONEL BONAVENTURE
Karin Pihl

Liberalismen räddas inte med väljarförakt

Publicerad

Sluta se ner på väljarna, liberaler. Det är både otrevligt och politiskt dödfött.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Sluta se ner på väljarna, liberaler. Det är inte bara otrevligt utan också politiskt dödfött.

Vi var nog många som drog en suck av lättnad i söndags. Emmanuel Macron vann över Marine Le Pen i Frankrike. Men trots detta gjorde Nationella Fronten sitt bästa val någonsin. Högerpopulismen är inte på tillbakagång, varken i Frankrike eller någon annanstans i Europa. Liberalismens kris är knappast över.

Många liberaler verkar ha svårt att hantera detta, att stora delar av den europeiska befolkningen vänder sig mot det som vi trodde att alla tyckte var gott: EU. Frihandel. Öppna gränser. Tron att allting kommer att bli bättre. 

Att bemöta EU-motstånd genom att köra på med mer överstatlig politik verkar inte ha fungerat. Inte heller att tämja missnöje mot öppna gränser med ännu öppnare gränser.

Så vad göra? Många verkar helt enkelt resonera enligt klyschan ”det är inte du, det är jag” – fast tvärtom.

Några dagar efter EU-omröstningen i Storbritannien ansåg exempelvis DN:s ledarsida att det är problematiskt att vända sig direkt till väljarna när det rör viktiga konstitutionella frågor. Timbro har släppt filosofen Jason Brennans bok ”Efter demokratin”, som argumenterar för att demokratin brister eftersom folk är för dåligt informerade. Den borgerliga Youtubekanalen DGS-TV intervjuade nyligen Per Ödling, professor i telekommunikation, som menade att brexit inte kan ses som ett demokratiskt beslut eftersom människor påverkades av länkar via Facebook.

Och under toppmötet i Davos i vintras, då ledare från världens ekonomiska elit samlades, nästintill hyllades Kinas president Xi Jinping eftersom han till skillnad från Donald Trump försvarar frihandel. För att nämna några exempel.

Dumförklara folk är ingen bra strategi

Men ja: Självklart är brexit tragiskt. Självfallet är det inget fel med att kittla sitt intellekt genom att diskutera demokrati vs teknokrati. Visst är frihandel bra och Trump dålig, men till skillnad från USA:s president nöjer sig inte Xi med att twittra galna saker om journalister. Han sätter dem i fängelse, eftersom Kina är en diktatur. Har vi glömt det?

Det här med att ifrågasätta folkstyre verkar vara en trend, precis som Åsa Linderborg konstaterat i Aftonbladet. Plötsligt börjar liberaler låta som det tidiga 1900-talets högergubbar, som ansåg att kvinnor och arbetare var för dåligt utbildade och därför inte skulle få rösta.

Men att dumförklara majoritetsbefolkningen är ingen bra strategi. Det är dessutom rätt otrevligt att tro att man vet bättre än andra bara för att man stavar rätt till ”privilegierad” på första försöket.

Men vänta! Våra friheter är ju hotade av den breda massan, kanske någon invänder. Medborgarnas grundläggande rättigheter ska det väl aldrig röstas om? Nej, så är det. Men samhället består inte bara av fria individer som enbart vill bli lämnade i fred. EU-medlemskap, nationsgränser och handelspolitik faller i kategorin ”saker som påverkar samhället på ett övergripande plan”. Här måste demokratiska beslut styra, och eftersom alla är jämlika gäller en röst per skalle.

Men att dumförklara majoritetsbefolkningen är ingen bra strategi. Det är dessutom rätt otrevligt att tro att man vet bättre än andra bara för att man stavar rätt till ”privilegierad” på första försöket.

Om den liberala rörelsen ger upp den här tanken – och lämnar populister och socialister likt Linderborg till att försvara folkstyret, medan vi själva kämpar för att experter ska bestämma – kan man nog räkna med att både vi och rättigheterna får stryk.

 

Läs också:

Vår öppenhet kan leda till stängda gränser 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Karin Pihl är fristående kolumnist.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag