Karin Pihl

Känslor är inte argument, präster

Publicerad

Svenska kyrkans företrädare ger sig gärna in i den politiska debatten. Men nivån på deras argumentation är ofta bedrövlig.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det finns en grupp människor som förekommer allt oftare i den offentliga diskussionen. På landets kultur- och debattsidor uttrycker de sina åsikter om alltifrån Försäkringskassan till klimatförändringar och migrationspolitisk. Ofta är argumentationen illa underbyggd och dryper av känslosamma utläggningar. Men det gör inget. De har nämligen svurit trohet till fadern, sonen och den helige ande. Har man Jesus på sin sida kan man säga vad som helst utan att räkna med mothugg.


Dessa outhärdliga religiösa debattörer utgör givetvis bara en minoritet av alla med samma tro. Men en liten elit biskopar och präster inom Svenska kyrkan verkar ha satt i system att vädra sina känslor offentligt. De verkar tro att prästrockarna skyddar dem från krav på resonemang. Ofta påstår de att de tar strid för värderingar. Allt kan inte bara handla om ekonomi. Och det är ju sant. Men att, likt biskop Martin Modéus på DN:s kultursida (20/7), svamla om att ”tårarna behövs. När de försvinner är vi förlorade” är något annat. Det är SM i självömkan.

Modéus text kritiserar den nya asyllagen, som började gälla i går. Han ger sig alltså in i en politisk diskussion som är komplex och där många intressen står mot varandra. Man hade kunnat tro att biskopen skulle förmedla de kristna värderingarna, och sedan kanske komma med ett konkret förslag hur dessa värden omsätts i praktisk politik. Han verkar ju anse att religionen ska påverka politiken. Exempelvis: om människovärdet är viktigt att värna, hur ska vi balansera flyktingmottagande mot att ge de äldre en värdig omsorg? Är det rimligt att ta ur biståndsbudgeten, som kyrkan bryr sig om, för att täcka kostnader i Sverige? Men icke. Några sådana frågor ställs inte. Han beskriver bara sitt eget känsloläge.


Man kan faktiskt diskutera moraliska och politiska dilemman utan ett konstant darr på stämbanden. En vanlig missuppfattning är att ju mer emotionell man är, desto mer rättfärdigar man sina åsikter. Men så är det inte. Snarare är ett uppskruvat tonläge ofta ett kamouflage för bristande resonemang.

Svenska kyrkan har givetvis en särställning eftersom kristendomens idéer, möjligtvis med undantag för socialdemokratin, präglat landet mer än något annat. Men det innebär inte att kyrkans politiska åsikter är något slags trumfkort. Biskoparna måste lära sig att de tävlar på samma villkor som Torbjörn Tännsjö, Moderaternas rådgivare och alla andra. Då duger det inte med att som svar på stora samhällsfrågor skriva ”vi har heller inte några färdiga lösningar” – men vi tycker ändå att politikerna ska göra som vi vill (DN Debatt 20/6).Man får helt enkelt bestämma sig. Om företrädarna för Sveriges största kristna rörelse vill komplettera sin andliga verksamhet med samhällsdebatt borde de lära sig att argumentera som vi vanliga dödliga.


Gud skapade människan till sin avbild och med det menas att Gud gjorde människan förnuftig. Där har vi ett kristet budskap Svenska kyrkan borde ta till sig, använda och sprida.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Karin Pihl är fristående kolumnist.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag