Karin Pihl

Får det vara ett glas moraljuice?

Sveriges främsta centrum för hokuspokusmedicin ska inte längre få sälja sina skumma preparat. Tidigare i somras gav riksdagen nobben åt Vidarkliniken i Järna. Sveriges trendkänsliga medelklass borde göra samma sak.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Saltå Kvarn är det ultimata hipsterföretaget. De säljer äckliga grönsaksjuicer, bröd och diverse frön. Burkarna och flaskorna har stilrena etiketter som passar utmärkt i kökshyllan bredvid en kokbok med glättigt omslag. När man ser produkterna som står uppradade bredvid lågprismärkena misstänker man att man borde ha dåligt samvete. En billig juice från Eldorado som ser ut att komma direkt från DDR, eller en svindyr från Saltå Kvarn som bara skriker moralisk stormakt – vilken väljer du?

Jag handlade mat med en miljöpartist en gång. Självklart valde hon den Fairtrade-märkta chokladen. När jag halvt på skämt påpekade att rättvisemärkt inte alls är särskilt rättvist, utan snarare tvärtom, ryckte hon på axlarna.

Den svenska medelklassen lider av märkeshysteri. För att kunna äta måste maten vara eko- krav- och rättvisemärkt. Saltå Kvarn odlar dessutom biodynamiskt. Tre flaskor ner i korgen direkt.

Få vet nog att Saltå Kvarn ägs av Vidarkliniken. Den drivs av en samling antroposofer som inte gärna vaccinerar sina barn och som delar ut verkningslösa homeopatiska mediciner.

En central del i antroposofin, som uppfanns av österrikaren Rudolf Steiner i början av 1900-talet, är den biodynamiska odlingen. Det låter fräscht, miljövänligt och hälsosamt. Men bakom termen finns en hel filosofi.

Den gode medelklasskonsumenten som köper mjöl från Saltå Kvarn gör det antagligen för att det känns ”naturligt”. Och det stämmer. För visst är det naturligt att stoppa barkbitar i skallen på ett dött husdjur och fylla en kotarm med kamomill, för att sedan proppa ner alltsammans i åkern. Dessa metoder är antroposofins svar på konstgödsel.

Hur mycket av den traditionella läran Saltå Kvarn använder sig av är oklart, eftersom det inte finns någon utförlig information varken på hemsidan eller på produkterna.

Men det bryr sig nog inte konsumenterna om. Precis som för bratsen på gymnasiet är det symboliska viktigast för matmärkesfanatikerna.

Självklart lägger man tio spänn extra för en god sak. Trots att biodynamik är hittepå, att rättvisemärkt gör fattiga bönder fattigare och att det är omtvistat huruvida ekologiskt är bättre för miljön. Till stor del beror det säkert på att de inte har koll. De vill inte ha koll, för det skulle bli för jobbigt för deras självbild.

Men man kan inte kräva att en moralisk person som handlar eko, gillar feministiska sidor på Facebook och bara äter kött när det bjuds ska argumentera för sina förutsägbara val.

För en månad sedan röstade riksdagen för att antroposofiska mediciner inte längre ska få utgöra undantag i lagstiftningen. Efter en övergångsfas måste även Vidarklinikens läkemedel godkännas av Läkemedelsverket. 

Hipsters med världsförbättrarkomplex borde göra samma sak.

En juice från Järna är en röst mot beprövad vetenskap och för vaccinmotståndare som tror att växter har själ. Låt er inte förföras av de tjusiga förpackningarna.


Läs också:

Bluffvården måste bort

Nej tack till hittepåpiller


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.


Rättelse: Rudolf Steiners nationalitet har korrigerats efter publiceringen.