Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Pihl

En pungspark är bättre än babbelfeminism

Självförsvar för kvinnor borde bli en självklar del av skolgymnastiken, skriver Karin Pihl.

Lägg av med all babbelfeminism. Det är bättre att lära kvinnor att slåss. 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Flygvärdinnor tvingar inte folk att dra ur lurarna och lyssna på säkerhetsgenomgången för att piloten tror att planet kommer att störta. De gör det för att fem minuters armflaxande i kabinen är värt det om det värsta skulle inträffa.

Samma sak gäller för de kvinnor som ser sig om över axeln när de går hem på kvällarna. En tredjedel av den kvinnliga befolkningen känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde på kvällen, enligt Nationella trygghetsundersökningen. Brå-chefen kallar siffrorna för ”alarmerande”.

En av tre. Något måste göras. I väntan på att passiva politiker agerar har jag ett förslag: lär kvinnor att slåss.

Kvinnligt självförsvar

För några år sedan debatterades självförsvar för kvinnor flitigt, men på senare tid har det blivit trendigare att fokusera på männen. 

”Sexuellt våld måste bli en mansfråga”, skriver fyra män från nätverket Fatta på SVT Opinion, som menar att män måste lyssna på kvinnor (20/4).

Att Fatta-männen uppmanar till civilkurage är bra. Men jag tror att det är få kvinnor som känner sig tryggare bara för att snälla killar påpekar att det är dumt med blondinskämt. Om det är något Metoo har visat är det att vad man säger och vad man gör inte alltid hänger ihop. De som verkligen tar till sig Fattas budskap kommer dessutom till stor del redan att vara övertygade feminister.

Ärligt talat, vem tror att sexualbrotten kommer att minska för att en snubbe bestämmer sig för att ”lyssna på kvinnor”? En eloge till honom för uppvisad ödmjukhet, men det gör inte mig tryggare. Vad som däremot har gjort mig säkrare är att jag numera vet hur man bör agera för att öka chanserna att komma undan en hotfull situation.

Ansvaret är förövarens

Jag gick nämligen en sån där kurs i självförsvar. Vi var ett trettiotal kvinnor från tonår till 50-årsåldern. Inledningsvis talade vi om att det är hemskt att sådant här ska behövas. Sedan började vi träna. Handflata, armbåge, knäspark. Sitter övningarna i muskelminnet minskar risken för att man ska uppleva en “frysreaktion”. 

Efteråt kände alla att vi nog inte skulle vara lika rädda i framtiden. Nu hade vi i alla fall en plan.

Kritiker brukar hävda att feministiskt självförsvar göder inställningen att kvinnor är ansvariga för mäns våld. Så är det givetvis inte. Den moraliska skulden ligger alltid hos förövaren. 

Men nu är det som det är. Endast extremt världsfrånvända personer hävdar att Sverige inte behöver något försvar eftersom ansvaret att inte invadera ligger hos den potentiella angriparen. Eller ta dem som hävdar att det bästa försvaret mot terrorism är “öppenhet” och kärlek. Det är det inte, och så är det inte heller när det kommer till att försvara sig själv. 

Självförsvar för kvinnor borde bli en självklar del av skolgymnastiken.


Läs också:

Det har gått inflation i mänskliga rättigheter