Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Pihl

Annie Lööf ska inte predika politik i kyrkan

Uppsala domkyrka. Politiken ska inte styra religionen.
Foto: SVEN LINDWALL
Annie Lööf.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Om kyrkan ska bedriva centerpolitik, varför behövs Annie Lööfs parti?

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

En röst på Centerpartiet behövs för att värna öppenhet, tolerans och rättsstaten. Om de goda krafterna inte samlas och säger ifrån kommer liberalismens fiender att vinna. Det menar Centerpartiet i en färsk kampanjfilm, där partiledare Annie Lööf talar om sitt engagemang för mänskliga fri- och rättigheter. Gå till valurnan i höst och mota populisterna i grind, manar hon, med sentimentalt pianoklink i bakgrunden.

Men vänta. Det är väl val först nästa år? Så är det, men Annie Lööf pratar inte om riksdagen. Filmen handlar om kyrkovalet. Och här är det mer fokus på val än på kyrka. Gud eller Jesus nämns inte en enda gång, men konstigt vore väl annars. Centerpartiet är trots allt inte ett religiöst samfund utan ett politiskt parti. 

Just därför är Centerns film så bisarr.

Staten och kyrkan skildes åt för 17 år sedan, men många politiker verkar ha missat att vi inte har någon statskyrka längre. För några veckor sedan förmedlade statsminister Stefan Löfven sina åsikter om kyrkan i en intervju med Kyrkans Tidning. Många har med rätta kritiserat hans ambition att lägga sig i Svenska kyrkans angelägenheter. Men att Socialdemokraterna betraktar kyrkan som den kristna delen av ”rörelsen” är förvisso inte förvånande. Det hör den socialdemokratiska självbilden till att anse sig ha rätt att bestämma så mycket som möjligt över så många som möjligt.

Kyrkan ska ansvara för integrationen

Som enda borgerliga parti ställer Centern upp i kyrkovalet. Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna har alla beslutat att lämna kyrkopolitiken. I stället har fristående organisationer bildats. Men i den gröna delen av borgerligheten anser man tydligen att Svenska kyrkan är som vilket departement som helst.

På Centerpartiets hemsida kan man läsa att partiet vill bedriva ”närodlad politik för en öppen folkkyrka”. Svenska kyrkan ska ta ansvar för integrationen och opinionsbilda för Centerpartiets värderingar. Dessutom ska kyrkan ta ansvar för klimatet och arbeta för jämställdhet. Om det är ärkebiskop Antje Jackeléns uppgift att fixa allt detta kan man fråga sig varför Centern ens behövs som ett politiskt parti.

Det är märkligt. Centerpartiet försöker profilera sig som den liberala kraften i Sverige. Titt som tätt viskas det om att Annie Lööf kanske skulle kunna bli statsminister i en borgerlig regering. Ändå verkar Centern ha missat en av de mest grundläggande delarna i den liberala ideologin: politik och religion ska hållas isär. 

Blanda inte in politik i religionen

Det finns samhällssfärer som måste fredas från statens makt. En sekulär demokrati ska inte styra medborgarnas religionsutövning med politiska direktiv. Hur centerpartisterna kan bortse från detta och samtidigt utmåla sig själva som liberalismens hopp i Sverige är obegripligt. 

C måste helt enkelt ha förälskat sig i retoriken om öppenhet, tolerans och humanism så pass att man glömt bort vad principerna står för. Men det spelar ingen roll hur ofta Annie Lööf säger ”öppet samhälle” om hon gör tvärtom i praktiken. Eller kanske är det så att Centern står för en militant version av öppenhet, där det ingår att organisationer i civilsamhället åläggs att svära trohet till centerpartismen.

Och ärligt talat: ”bidra till integration”. Har Centerpartiet glömt bort att Sverige är ett mångreligiöst samhälle numera? Varför skulle de muslimer och katoliker som invandrat till Sverige välja lutheranska Svenska kyrkan som sin andliga mötesplats? 

Människor tenderar faktiskt att vara med i en religiös församling för att de tror på den religion som praktiseras där. Inte för att värna rättsstaten eller klimatet.


Läs också: Ann-Charlotte Marteus: Annie Lööf är inte lika tydlig som sitt rykte