Karin Olsson: Skitsnacket om p-pillret

P-pillret har utsatts  för skräckpropaganda  i Sverige.  

Det minskar kvinnors sexuella frihet på ett  ledsamt sätt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Liberala Sverige var länge ett föregångsland. Vårt avslappnade förhållande till preventivmedel och sexualitet blev ett kittlande, och för vissa chockerande, kännetecken för vårt land.

Men den "svenska synden" har ersatts. Tack och lov inte av kyskhet, men väl av oro och abort.

 Att Sverige nu ligger högst i Västeuropa i antal aborter, många gjorda i tonåren, skvallrar om att upplysningen om preventivmedel är undermålig. Debatten har fastnat i en osaklig kritik av det "onaturliga" p-pillret. Och informationen om andra sätt att skydda sig är dålig, både i skolan och på många barnmorskemottagningar. Det har resulterat i att vi använder jämförelsevis lite preventivmedel.

 Kristina Gemzell Danielsson, professor  i gynekologi och expert på frågor om reproduktion, tycker att svenska kvinnor är "grundlurade". 

 Bilden av att man klarar sig utan ett effektivt skydd mot graviditet, tyvärr räknas inte kondomen dit, är falsk.


Hon anser att utvecklingen fört oss tillbaka till 50-talets ångest för att bli på smällen. 

 Tjejer går återigen och våndas i veckor efter oskyddat samlag eller slarvig kondomanvändning. 

 Att kvinnor kunde ta kontroll över "familjeplaneringen" sågs länge som en frihetsrevolution som ökade sexlusten. 

 I dag betraktas detta snarare som en börda. Så gott som överallt kan man se ett klart samband mellan tillgången till preventivmedel och aborttalen, men inte här. Varför? 

Riskerna har överdrivits. Allt medan de positiva sidorna tonats ned, till exempel lindrigare mensplågor. 

 Här är de fem vanligaste villfarelserna:

 Det är onaturligt med alla preventivmedel utom kondom. "Naturligt" vore att bli gravid cirka ett dussintal gånger och föda tio ungar. Det vill inte de flesta. Hormoner, som finns i p-piller och hormonspiral, är heller inget onaturligt, utan ämnen som finns i alla kvinnokroppar.

Sexlusten blir mindre med p-piller. Det finns märkligt nog inget annat land som rapporterar detta som biverkning som Sverige gör. Kvinnor i många andra länder upplever tvärtom ökad sexlust.

Spiral är bara för kvinnor som fått barn. Både kopparspiral och hormonspiral funkar för nästan alla tjejer.

P-piller ger cancer. Tvärtom, hos kvinnor som ätit  p-piller under mindre än åtta år, minskar risken att få cancer med 12 procent. Studier visar att det finns en ytterst liten ökad risk för bröstcancer medan man äter pillren. Den effekten försvinner direkt när man avbryter behandlingen. Däremot skyddar p-piller mot äggstockscancer och livmodercancer, en effekt som sitter i flera år efteråt. Och spiral motverkar förresten också livmodercancer.

Det kan ta tid att bli gravid om man haft andra preventivmedel än kondom.  Förutom om man använder  p-spruta kommer ens tidigare fertilitet tillbaka direkt när man slutar.


Noggrann information om eventuella biverkningar är extremt viktigt. Man ska inte sticka under stol med att det ofta har skötts dåligt, men nu finns stor kunskap. Kvinnor med exempelvis förhöjd risk för blodpropp ska inte ta  p-piller, vilket barnmorskorna och gynekologerna vet.

 Det är orimligt att  så många tjejer ska behöva uppleva aborter, som kan innebära både psykiska och fysiska risker, när det finns  ett stort antal, exemplariskt  testade preventivmetoder.

Aborträtten är självklar och kvinnorna ska inte skuldbeläggas. Men oönskade graviditeter borde vara ett marginellt fenomen  i upplysta Sverige.