Karin Olsson: Fräscha upp sambolagen

Publicerad
Uppdaterad
Gift er. Man kan ju alltid skiljas.
Det är den privatekonomiska experten Birgitta Pipers något käcka, men kloka, standardråd till sambor.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
SAMLEVNAD
Sagt och gjort, jag friade till min sambo för några veckor sedan. Inte främst av praktiska skäl förstås, men jag skulle ljuga om jag inte erkände att juridiken också spelade en viss roll. Birgitta Piper är en klok dam med lång erfarenhet av personer, i synnerhet kvinnor, som drabbas ekonomiskt av att inte ha gift sig. Samboskapet är en farlig förbindelse, som hon brukar skriva.
Trots att en tredjedel av alla par som bor tillsammans "bara" är sambor är det få av dem som upprättar samboavtal eller skriver testamente. Även om man känner till att lagen inte ger dem någon arvsrätt till varandra kommer de flesta inte till skott.
Detta är alltså ett av de vanligaste sätten att leva. Sambo. Utan papper. Resultatet är inte sällan orimliga situationer som innebär privatekonomiska katastrofer för många människor.

Det mest kända
fallet är Eva Gabrielsson som under 30 år bodde med Stieg Larsson. Deckarserien som han skrev har efter hans plötsliga död dragit in ofattbara summor - till Stieg Larssons pappa och bror.
Eva Gabrielsson vägrar att ge upp och nu tas förhandlingarna i arvsstriden upp igen. Det enda hon kan hoppas på är arvtagarnas välvilja. Något stöd i lagen har hon inte. Generellt sett är detta vettigt. Enligt praxis i Högsta domstolen räknas man som sambo efter elva veckor och det vore märkligt att så snabbt få rätt till sin partners tillgångar vid ett oväntat dödsfall. Samboskapet är dessutom ofta ett sätt att testa ett förhållande. Ofta spricker det efter något år.
Men det är absurt att par som levt under äktenskapsliknande former under mycket lång tid ska behöva se sambons kvarlåtenskap försvinna till Allmänna arvsfonden. Eller till avlägsna släktingar.
Det är heller inte rimligt att en god man ska förvalta tillgångar till gemensamma barn till sambor när en av dem avlidit. Bara för att man gjort som de flesta andra: glömt skriva ett testamente.

Självklart är detta ingen lätt juridisk nöt att knäcka. Alla situationer kan svårligen täckas in i lagtext. Man kan däremot begära ett något större engagemang än vad civilutskottet och Beatrice Ask har visat upp. De har på Vänsterpartiets initiativ behandlat frågan under mandatperioden, men ställt sig kallsinniga till varje form av prövning till hur lagen skulle kunna justeras för att en sambo inte ska lämnas lottlös, trots att den delat ett långt liv tillsammans med sin partner.
Äktenskapet har ett tungt bagage, inte minst i kraft av sitt symbolvärde.
Jag har inga problem med min småborgerliga guldring, men jag har respekt för att andra har det.
Eller inte vill gifta sig av andra skäl. Stieg Larsson ville till exempel inte utsätta sin sambo för onödig fara eftersom han jagades av högerextremister.
Lagarna för samlevnad har moderniserats i takt med samhällsutvecklingen. Först fick det heterosexuella samboskapet legal status, sedan även det homosexuella. Nu är det dags att göra en ny anpassning efter hur moderna människor väljer att leva. Lagen ska spegla det allmänna rättsmedvetandet. Där lämnar sambolagen en del att önska.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag