Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kära turister, stötta inte hederskulturens Dubai

Bild från en video tagen 2018 där prinsessan Latifa talar om sin förestående flykt från Dubai. Hon flydde - och fördes tillbaka.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Dubais härskare, Mohammed bin Rashid al-Maktoum, roade sig kungligt under ryttareventet Royal Ascot i Storbritannien, i juli 2019. Långt från sina inlåsta döttrar.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Invånare i Dubai firade att rymdsonden Amal - Hoppet - nått planeten mars.
Foto: ALI HAIDER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Världens högsta byggnad, Burj Khalifa, lyste röd när Amal nått sitt mål.
Foto: ALI HAIDER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sista officiella bilden på prinsessan Latifa 2018, tillsammans med Mary Robinson, Irlands tidigare president.
Foto: BALKIS PRESS/ABACA / STELLA PICTURES/BALKIS PRESS/ABACA

I svenskarnas nya semesterparadis sitter prinsessan Latifa inspärrad i en villa med igenmurade fönster.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 9 februari i år nådde Förenade Arabemiratens rymdsond ”Amal” planeten Mars. Nu ligger den i omloppsbana runt det mytiska klotet och skickar data om atmosfär och klimat tillbaka till jorden.

För att fira triumfen lystes det futuristiska Burj Khalifa-tornet i Dubai upp i rött, med texten ”Uppdraget slutfört”. Mission accomplished. Den styrande emiren, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, som var på plats i Dubais rymdcenter, twittrade att man nu hade inlett ett nytt kapitel i arabisk historia.

I själva verket sköts Amal upp från ett rymdcenter i Japan och sonden är ett stycke amerikansk ingenjörskonst. Men målet är att så småningom bygga upp en inhemsk rymdindustri i Förenade Arabemiraten, där Dubai ingår.

Dubai är på G, bort från oljeberoende och mot gnistrande, prestigetung modernitet. Turismen blomstrar – bortsett från pandemin – och mer än 100 000 svenska semesterfirare hittar dit årligen. Till paradiset? Ack, nej.

I veckan släppte BBC en video som smugglats ut från emiratet: ett nödrop från prinsessan Latifa, en av den twittrande emirens döttrar. ”Videon påminner sannerligen om en gisslanvideo”, skrev The Economist

Emiren kom ifatt henne, i form av helikoptrar och kommandosoldater med gevär och rökgranater.

Prinsessan Latifa har två gånger försökt att fly från palatset i Dubai, från ett liv i oändlig lyx men utan personlig frihet. I Dubai står kvinnor under manligt förmyndarskap – pappa eller make – och rår inte över sig själva. Sharia dikterar familjelagstiftningen.

Andra gången Latifa flydde, 2018, lyckades hon ta sig till Oman. Men ombord på en båt, på väg till Indien, kom emiren ifatt henne, i form av helikoptrar och kommandosoldater med gevär och rökgranater. 

Prinsessan fördes tillbaka till Dubai. I videon säger Latifa uppgivet att hon är inlåst i en villa som har gjorts om till ett fönsterlöst fängelse. 

Enligt Latifa hölls systern inspärrad och drogad i åtta år; när hon släpptes ut var hon inte sig själv längre.

Hon ville bli läkare men fick inte studera. Hennes syster Shamsa ville också plugga och flydde från ett av faderns brittiska gods år 2000. I Cambridge greps hon av emiratets beväpnade agenter och flögs tillbaka till Dubai. Sedan dess har ingen utomstående sett till henne, berättade SvD i ett reportage i augusti.

Enligt Latifa hölls systern inspärrad och drogad i åtta år; när hon släpptes ut var hon inte sig själv längre.

Dubai satsar stenhårt på sin image som semesterparadis. Och svenskar lockas av det behagliga vinterklimatet, av lyxhotell, kamelsafaris och sandsurfning. 

Men prinsessorna är Dubais kanariefåglar i gruvan, om än i gyllne burar. Deras öden vittnar om en repressiv, reaktionär och skrupelfri regim. Varje semestrande svensk som reser dit hjälper till att putsa på emirens ultramoderna image. Är en ökensafari verkligen värd det priset? 

Det tar bara sex timmar att flyga till Dubai. Det är ett lysande försäljningsargument just i Sverige, har PR-makarna kommit på. För svenskar har ju flygskam.

I fallet Dubai borde den ressugna mer tänka över sin ”stötta en hederskultur”-skam.