Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Käpphästarna vädrar morgonluft i kristider

Många politiker passar på att damma av sina käpphästar. Ett krisläge ger chans att driva igenom förslag som inte fått stöd tidigare.Foto: Grazvydas Jurgelevicius / Colourbox

I kristider plockar politiker fram sina hjärtefrågor. Det finns anledning att ställa sig kallsinnig till politiska mirakelkurer som utlovas mot epidemin. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Att man inte ska låta ett krisläge förspillas vet de flesta politiker instinktivt. När regeringar snabbt behöver agera för att hantera skadeverkningarna av en kris, finns ett gyllene tillfälle att driva igenom sådant som man inte har lyckats få stöd för förut. Det gäller både för opposition och för regeringspartier. Coronaepidemin är inget undantag: Världen över rider opportuna politiker ut på sina käpphästar, nu iklädda skyddsdräkt.

Det är inte alltid fel att följa chockdoktrinen. Eftersom politiska processer brukar vara långsamma finns det många fördelar med att kunna dra fram en färdig plan ur skrivbordslådan när krisen står för dörren. 

För vissa gamla käpphästar har tiden äntligen kommit – som Vänsterns omhuldade förslag om att slopa karensdagen. Kostnaden kunde inte motiveras en vanlig tisdag, men är rimlig att ta i en epidemi när varenda rinnande näsa som går till jobbet kan leda till smittspridning och i förlängningen vårdkollaps. På samma sätt är det med Centerpartiets vurm för sänkta arbetsgivaravgifter och stöd till småföretag, som nu har fått en ny relevans. Det var bärande delar i Januaripartiernas nya krispaket som presenterades på onsdagskvällen.

Aborter ställs in för att spara på sjukvårdsmateriel

Andra förslag är uppenbart opportunistiska. Istället för att rikta samhällets kraft mot att stärka sjukvården och i bästa mån rädda jobben, passar politiker på att lufta gamla hjärtefrågor.

Som de republikanska politiker i de amerikanska delstaterna Texas och Ohio, som med hänvisning till bristen på skyddsmateriel i sjukvården har passat på att ställa in alla aborter. 

Detta trots att de flesta aborter inte ens sker på sjukhus (kvinnan får tabletter som hon tar hemma) och att aborter inte kan skjutas upp hur länge som helst i delstater där det, precis som i Sverige, finns en veckogräns. Vårdgivare riskerar nu 180 dagars fängelse eller dryga böter om de hjälper desperata kvinnor – oavsett om de använt munskydd eller inte. 

Det finns inga politiska mirakelkurer

Även i den svenska debatten har favoritförslagen tävlat om uppmärksamheten. Reformisterna, Socialdemokraternas vänsterflygel, har dammat av sitt gamla krav på ett nytt finanspolitiskt ramverk (läs: utan överskottsmål). Denna gång motiveras förslaget med att ”rädda Sverige ur den akuta hälsokrisen”. Det är rena mirakelkuren, förstår man. Sedan tidigare har de lovat att samma förslag ska lösa samhällsproblem som ”klimatomställning, bostadsbrist eller migrationsströmmar”.

Den tidigare finansministern (M) Anders Borg ser föga oväntat ett gyllene tillfälle att nylansera sitt politiska skötebarn - jobbskatteavdraget: ”Jag tycker det absolut bästa skulle vara att införa ett jobbskatteavdrag”, sade Borg i en Expressenintervju den 16 mars. 

Håll huvudet kallt, händerna rena och hjärtat varmt har varit ledordet i coronakrisen. Det är en dygd att ställa sig kallsinnig när gamla hjärtefrågor presenteras som universallösningar. I kristider måste åtgärdspaketen vara både generösa och träffsäkra.