Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaoset är långt ifrån över på Arbetsförmedlingen

Misstroendehotet mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är nu avvärjt.Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN / Jonas Ekstromer
Vid årsskiftet kommer Arbetsförmedlingen ha lagt ner 90 lokala kontor runtom i landet.Foto: Peter Kroon / Arbetsförmedlingen

Många känner sig som vinnare efter att regeringen tvingas backa om Arbetsförmedlingen. Men ute i verkligheten kvarstår problemen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

De senaste dagarnas politiska drama kring arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) slutade som förväntat. Januaripartierna vek sig för riksdagsmajoriteten på avgörande punkter. Därefter drog den oheliga alliansen mellan V, M, KD och SD tillbaka hotet om misstroendevotum.

Många kan känna sig som segrare. Jonas Sjöstedt har visat att vänstern visst utövar inflytande över regeringen Löfven trots att januariavtalet dikterar att partiet ska hållas ute i kylan. Försöken från bland andra Nyamko Sabuni (L) att förneka det uppenbara är rent löjeväckande.

M och KD är glada av ungefär samma skäl. De har inte bara tvålat till Januaripartierna i största allmänhet, utan visat att V minsann är en del av regeringsunderlaget som inte kan önsketänkas bort.

Reformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts upp

Socialdemokraterna behöver inte vara särskilt ledsna de heller. Visserligen framstår regeringen som svag, men nedmonteringen av Arbetsförmedlingen är inget som S har drömt om. Att V nu har flexat musklerna kan vara behjälpligt inför framtida kontroversiella högerreformer.

Den stora förloraren är förstås Centerpartiet som tvingas backa kring sitt prestigeprojekt. Samtidigt har reformen redan blivit en belastning för partiet och den interna oron har vuxit bland C-politiker på glesbygden. Att alla partier nu har ett finger med i syltburken med Arbetsförmedlingen på etiketten behöver inte vara dåligt rent partiegoistiskt.

Men att det politiska dramat är över för den här gången betyder inte att sakfrågan är löst. Tvärtom hänger nu allt kring reformen i luften och Arbetsförmedlingens limbo består. 

Det är utmärkt att Januaripartierna släpper fixeringen vid LOV - lagen om valfrihetssystem - som modell för privatiseringsreformen. Det hade varit att be om en repris på skandalerna kring etableringslotsarna, som bland annat värvade kunder med hjälp av lånedatorer, mobiltelefoner och kontanta gåvor.

Arkitekten bakom reformen - Centerns Martin Ådahl - brukar visserligen försäkra att de fristående aktörerna bara ska få betalt efter prestation. Men om det samtidigt ska kommenderas fram en marknad för matchningsaktörer även i småkommuner inser var och en att det måste skruvas rejält i utbetalningssystemet.

Problemen lär fortsätta

Grundproblemet med Januaripartiernas privatiseringsexperiment är att det lanserades utan en genomtänkt plan. Ett minimikrav hade varit att först tillsätta en utredning kring hur processen skulle gå till innan man gick ut skarpt med ett startdatum.

Ett annat allvarligt felslut är att man från början låste fast sig vid att det skulle bli en total omstöpning av Arbetsförmedlingen. I stället borde man ha prövat sig fram stegvis med fler privata alternativ och skruvat på de system som redan finns inom myndigheten, exempelvis Stöd och matchning.

Nu flyr personalen, kontor läggs ner och kommuner tvingas axla ett allt tyngre ansvar för arbetslösheten. Dagens besked lär inte förändra det. Januaripartierna bär fortsatt ansvar för det haveriet. 

Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg om regeringens reträtt.