Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Känn ingen sorg för miljöpartiet

Inför kongressen är frågetecknen många kring Isabella Lövins och Gustav Fridolins ledarskapsförmåga. Foto: Johanna Rapp
Isabella Lövin. Foto: Tomas Oneborg/TT

MP kan åka ut ur riksdagen – men det är ingen katastrof.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Miljöpartiet tillhör den exklusiva skara partier som har åkt ur riksdagen, Det hände 1991. Nu kan partiet, som inleder sin kongress i Karlstad på fredagen, vara på väg ut igen. Väljarstödet har verkligen rasat. Enligt Sifo/GP stöds man av 4,3 procent av väljarna, enligt Novus av 4,5.

1991 förklarades haveriet med att partiet var krångligt organiserat och att ledarskapet var otydligt. För att kunna komma tillbaka behövde man bli av med "några av de hetaste fundamentalisterna i partiets ytterkant", skrev DN:s Åke Ekdahl i en analys.

MP var tillbaka i riksdagen redan 1994 och har hållit sig kvar. Sommaren 2014 var det som om stjärnorna radat upp sig för en storslam: frågor som feminism, antirasism, hållbarhet och en gränslös värld dominerade det offentliga samtalet. Gustav Fridolin förutspådde att MP skulle bli riksdagens tredje största parti.

Men partiets medgång visade sig vara en illusion. Folkviljan var inte alls så nyvänster eller identitetspolitiskt lyrisk som många trott. Valets verkliga vinnare blev MP:s antites, Sverigedemokraterna.

 

MP fick förvisso ta steget in i regeringen - men sedan dess har det gått utför: först långsamt, men efter Kaplan-affären i raketfart. Partiet har uppenbarligen kvar en del av de drag som gjorde att man åkte ur 1991: rörighet, amatörism och förekomst av politiska ytterkantsfigurer.

Däremot tycks det otydliga ledarskapet ha förbytts i toppstyrning. Det säger bland annat lokala MP-politiker till Dagens Samhälle. Ledargänget är naiva, värdeförvirrade akademiker från Södermalm, tycks åsikten vara.

"Entusiasmen för Gustav Fridolin ter sig måttlig"

Kan Miljöpartiet få sina hästar i ordning till nästa val? Det är tveksamt. "Entusiasmen för Gustav Fridolin ter sig måttlig", konstaterar Dagens Samhälle. Annika Román, kommunalråd i Helsingborg, delar ut en smekning som liknar en örfil: "Vi får stötta Gustav så att han växer in i sin roll".

Detta, alltså, om en departementschef och utbildningsminister som har varit språkrör i fem år.

Stora förhoppningar knyts till Isabella Lövin just nu. Men hon är ett oprövat kort som ledare och säger själv att de politiska ämnen hon känner sig mest främmande för, "det är väl inrikespolitiken". Kan hon verkligen staka ut en vinnande väg?

Utsikterna ter sig måttligt ljusa.

Visst har ett grönt parti som eldar på de andra, med djup kunskap om natur och miljö, varit en stor tillgång i riksdagen. Men numera är miljön politiskt allmängods - och det blir alltmer uppenbart att klimathotet bara kan lösas på global nivå.

Sakpolitiskt, om än inte ideologiskt, står MP i dag ofta nära V. Lägg till detta att Vänsterpartiet tänker skärpa sin miljöpolitiska profil. Jonas Sjöstedt & Co var dessutom på vippen att låta kärnkraftsmotståndet vika för den större kampen mot fossila bränslen. MP har aldrig varit i närheten av ett så pragmatiskt och klokt resonemang.

Åker MP ur riksdagen är det faktiskt ingen katastrof.

 

Läs också:

MP ska ta hjälp av Pudelklubben

Det är Fridolin borde gå, inte Romson

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!